Cristian Orgonaş: Se trezesc băncile: apartamentele vechi sunt evaluate la jumătate din preţul cerut de proprietari - Bloguri economice

vineri, 23 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Se trezesc băncile: apartamentele vechi sunt evaluate la jumătate din preţul cerut de proprietari

Capital.ro ne ofera astazi o informatie foarte interesanta:

Evaluatorii bancari au început să plaseze valoarea apartamentelor vechi oferite drept garanţie pentru credite ipotecare la jumătate din preţul cerut de proprietarii care vor să vândă imobilele respective, susţin anumite voci din piaţa imobiliară. O motivaţie a acestui comportament este dată de faptul că băncile nu vor să ia în garanţie imobile cu un grad ridicat de uzură, în condiţiile în care un credit se întinde pe 30 de ani.
Practic, bancile par sa realizeze ca pana acum au gresit acceptand drept garantie imobile vechi si supraevaluate, iar acum sufla si in iaurt.

Nu stiu daca informatia prezentata este adevarata sau nu, insa daca este adevarata, inseamna ca atunci cand mergi la banca si soliciti un credit de 60-70.000 de euro pentru a cumpara un apartament vechi, ai toate sansele sa afli ca banca nu iti da mai mult de 30-40.000.

Ce se va intampla cu piata imobilelor vechi in acest caz? Daca proprietarii vor continua sa tina la pret, nu vor mai putea vinde decat cu banii jos pentru ca altfel, cei care doresc sa cumpere pe credit trebuie sa depuna un avans de 40-50%. Cati au asemenea resurse financiare?

Pe de alta parte, exista un stoc mare de locuinte noi construite in ultimii doi ani ce stau inca nevandute, iar pana cand acestea nu vor fi absorbite de piata, dezvoltatorii vor avea o …jena sa contruiasca ansambluri rezidentiale la preturi mai mici. In aceste conditii, proprietarii de apartamente vechi nu prea au concurenta.

Totusi, nu stiu de ce am impresia ca in urmatoarele 12-18 luni vom asista la scaderi de preturi de cel putin 10-15% pe segmentul imobilelor vechi…

PS: sa nu uitam ca peste 3-4 luni va veni si noul indice imobiliar de la INS care va lamuri niste lucruri…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP