Cristian Orgonaş: Speculatorii, marii câştigători ai crizei din Grecia - Bloguri economice

vineri, 30 aprilie 2010

Cristian Orgonaş: Speculatorii, marii câştigători ai crizei din Grecia

In ultima luna, pietele internationale au reactionat puternic la vestile venite din Grecia, iar bursa de la Atena a cunoscut variatii extrem de mari de la o zi la alta.

Am ilustrat mai jos evolutia valorii actiunilor emise de cea mai mare banca greceasca, respectiv National Bank of Greece.

Dupa cum se poate observa, in ultimele 20 de sedinte de tranzactionare pretul actiunilor a cunoscut scaderi masive urmate de cresteri pe masura, in timp ce volumele de tranzactionare au fost uriase.

Spre exemplu, ieri s-au tranzactionat actiuni in valoare de 145 milioane de euro, ceea ce inseamna 2% din capitalizarea bancii. In aprilie s-au tranzactionat echivalentul a aproximativ 25% din totalul actiunilor NBG.
Ca o comparatie, 2% din capitalul celei mai mari banci cotate la BVB (BRD) inseamna ~50 milioane de euro. Ieri, la BVB s-au tranzactionat actiuni BRD in valoare de aproximativ 190.000 de euro, adica 0.008% din capitalizare.

Sa nu mai discutam despre variatia euro in raport cu dolarul, variatia costurilor CDS sau a pretului bondurilor.
Concluzia: aprilie a fost o luna numai buna de speculat, nu degeaba atat Grecia cat si alte tari au acuzat atacuri speculative venite din partea celor care au incercat sa castige un ban “cinstit” speculand problemele venite din zona euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP