Dan Popa: Angajaţii băncilor belgiene au manifestat în faţa Comisiei Europene cerând „un mod cinstit de vânzare a produselor financiare” - Bloguri economice

marți, 20 aprilie 2010

Dan Popa: Angajaţii băncilor belgiene au manifestat în faţa Comisiei Europene cerând „un mod cinstit de vânzare a produselor financiare”

Sindicatele din sectorul bancar belgian au manifestat ieri la Bruxelles, in fata sediului Comisiei Europene, cerand „un mod cinstit de vanzare a produselor financiare”. Un interviu cu Pia Desmet, secretar general al Setca, una dintre cele mai mari centrale sindicale din Belgia. Problemele din Belgia sunt si pe agenda salariatilor romanai din banci. Stiu o banca loc\ala din top10 care vrea sa renunte la contractul cu firma de paza si sa isi puna angajatii proprii cu randul sa pazeasca firma. O alta a trecut la monitorizarea minut cu minut a angajatilor, masurand cat la suta din programul de lucru isi dedica un angajat altor activitati. Ambele tabere sunt de inteles. Managementul vrea angajati cat mai performanti cu costuri cat mai mici. Angajatii vor salarii rezonabile si stress mai putin. De multe ori isi acuza liderii sindicali ca bat palma cu patronatul. Din fericire insa, numarul grevelor din sistem este foarte redus. De ce se plang insa, belgienii?

Rep:Daca manifestati pentru o vanzare mai „cinstita” sa inteleg ca bancherii re-incep sa vanda aproape orice clientilor?
Pia Desmet: Dorim sa atragem atentia vanzarilor de produse financiare pentru ca avem sentimentul ca bancile fac presiuni asupra angajatilor pentru ca acestia sa vanda cat mai mult. Desigur, exista argumente care tin de concurenta, dar observam ca ne intoarcem la “business as usual”. Vedem deja acest lucru, uitandu/ne la bonusuri si la profiturile bancare.

Rep: Sefii bancilor fixeaza obiective dificil de atins?
Pia Desmet: Da. Bancile isi fieaza volumele produselor care trebuie neaparat vandute. Piata financiara este si ea o piata ca oricare alta. O banca, la fel ca un Carrefour trebuie sa vanda ca sa poata trai. Diferenta consta in faptul ca de paine sau lapte ai nevoie ca sa traiesti. De produsele financiare, nu.

Rep: Si bancile locale fixeaza tinte de vanzari?
Pia Desmet: O sa se ajunga si la asta. Cazul cel mai fatis este cel al Marii Britanii, dar peste tot se face la fel. In plus, mai apare si problema remuneratiei. O parte din venitul angajatilor din banci consta in acea parte variabila care depinde de cat anume vinzi.

Rep: Si sunteti impotriva acestei parti variabile?
Pia Desmet: Nu. Nou nu spunem ca aceasta parte ar trebui eliminata, ci trebuie re-cladit poate intreg mecanismul de salarizare. In primul rand, ideea noastra este ca salariul fix acordat celui din banca sa fie rezonabil. Daca nivelul partii fixe nu e rezonabil, salariatul va incerca sa il completeze vanzand cat mai mult, in detrimentul consilierii corespunzatoare a clientului.

Rep: De ce manifestati in fata sediului CE si nu in fata bancilor?
Pia Desmet: entru ca imediat dupa criza, autoritatile europene au tot vorbitdespre reglementarea sectorului financiar si de lupta impotriva speculatorilor. S-a schimbat ceva insa? E nevoie de o transparenta mai mare, de reguli mai stricte. E nevoie de o agentie de rating europeana si publica. E nevoie de taxarea tranzactiilor financiare. Dar pentru moment, nu avem sentimentul ca suntem atenti ascultati.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP