Dan Popa: Bani, active, avere. Un calcul elementar despre cum se multiplică banii prin credit - Bloguri economice

luni, 26 aprilie 2010

Dan Popa: Bani, active, avere. Un calcul elementar despre cum se multiplică banii prin credit

Sa luam cazul lui Nelu. Salariatul Nelu, care tocmai si-a primit salariul de 3000 de lei, decide sa-l economiseasca integral, intrucat are la dispozitie rezerve pentru a trai.
Nelu e un cetatean care nu are rate de platit, asa ca-si permite sa depuna la banca X toti cei 3000 de lei. Banca X, dupa ce plaseaza la BNR rezerva minima 15% – 450 de lei, are un capital pentru creditare de 2550 de lei (3000 lei- 450 lei). Intrucat Relu (un alt salariat care isi doreste un tv si nu are lichiditati suficiente) vrea un credit, bancherii ii imprumuta cei 2550 de lei.

Dupa aceasta operatiune, Nelu are in banca o avere de 3000 de lei , certificati prin extrasul de cont sau pe cardul de debit. Averea lui Relu este data de cei 2550 de lei pe care ii are in buzunar si cu care isi poate lua televizorul visat, iar banca dispune si ea de o avere de 2550 de lei, pe care i-a imprumutat lui Relu, basca banii depusi la BNR ca rezerva obligatorie. In total, suma averilor reprezinta 2550 (banca) + 2550 (Relu) + 3000 (Nelu) + 450 lei (averea bancii X depusa la BNR sub forma RMO) = 8550 de lei. Ce se intampla insa daca Nelu isi cheltuie cei 3000 de lei brusc, ca sa mearga intr-o excursie, Relu ramane somer iar numarul Relilor si Nelilor e de cateva zeci de mii?
Dar daca in loc de Relu si Nelu discutam despre Grecia si respectiv, Germania?. Desigur, in acest ultim caz, rolul bancii X e jucat de FMI, BERD, BM….

Am scris acest post inspirat de un articol din FT al lui Martin Wolf, despre care voi mai discuta

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP