Dan Popa: Ce e de făcut? - Bloguri economice

marți, 6 aprilie 2010

Dan Popa: Ce e de făcut?

Asistam la un adevarat foileton. Sa fie taxate bancile sau sa nu fie? Germania, prin vocea ministrului sau de Finante, zice ca da. Franta e si ea de acord. In Marea Britanie lucrurile par de asemenea clare. Mai mult, taxa ar putea viza si fondurile speculative, ne explica ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.

Cearta a inceput inca de la primele discutii. Bine, bine, taxam bancile, dar unde depunem banii? Nemtii ii vor intr-un fond care sa acopere eventualele falimente bancare. Pe scurt, bancile sa isi plateasca singure inmormantarea si sa lase si ceva pentru parastasul de 6 luni. Franta ii vrea la buget. De inteles si asta, cata vreme deficitul public e urias si orice bani sunt primiti cu geamatul unui orgasm financiar.

Lucizii spun ca nu conteaza atat de tare unde duci banii, conteaza sa ii strangi odata, ca poate vine alt val al crizei si te prinde dezbracat. Instituirea taxei, dincolo de bunele intentii („sa taxam lacomia bancilor”, “sa facem bancile mai responsabile”,” sa pregatim de pe acum o posibila noua criza”) mai spune ceva.

Anume ca Statele si Bancile Centrale sunt sleite financiar. Ca salvarea sistemului financiar nu mai poate fi discutata in termenii sprijinului dat de bancherii centrali, ca nu mai e de unde. Bancile centrale au ajuns sa fie pe alocuri adevarate “Bad Bank”, chiar daca nu declara oficial asta. Au preluat in schimbul lichiditatilor o ditamai cocoasa de active toxice pe care trebuie sa le digere lent, pentru a nu produce inflatie sau alte dezechilibre.
Pe urma, daca ne gandim la nivelul acestei taxe de tip Tobin (taxa in varianta originala era de 0,1-0,25% pe active) vedem ca ea ar urca la “enormul” procent de 0,05%. Pai cu banii astia colectati, ce sa salvezi in cazul unei crize?
Bancile in schimb vor gasi un bun motiv pentru a-si scumpi produsele sau isi vor disipa activele prin paradisuri fiscale pentru a plati taxe cat mai mici. Asta va fi efectul pervers al unei bune intentii.

Cat despre Romania, poate ca nu ar fi foarte deplasat sa puna cineva public in discutie acest subiect. Pentru ca pana acum, toti cei cu care am discutat, nu au vrut sa imi spune decat off the record cum privesc problema.

Teama mi-e insa ca niciuna dintre masurile de reglementare ale sistemului bancar –pe care Statele si FMI le gandesc in detaliu de un an de zile- nu vor fi aplicate decat daca nu vor afecta stocmai sistemul bancar. Pentru ca asa vor bancile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP