Dan Popa: China şi SUA se războiesc în cursul de schimb - Bloguri economice

miercuri, 14 aprilie 2010

Dan Popa: China şi SUA se războiesc în cursul de schimb

Cu putina vreme in urma Trezoreria SUA a fost mandatata de Congres sa evalueze daca nu cumva China isi manipuleaza moneda. Povestea este veche si pusa uneori chiar prost. Toate tarile isi manipuleaza intr-o forma sau alta, direct sau indirect, propria moneda, vorba lui Stiglitz.  O face si Isarescu si nu de azi de ieri, insa numai atunci cand situatia o impune. Toate guvernele isi altereaza (in anumite momente, in mod direct sau indirect) cursul propriilor monede pentru a mai corecta din dezechilibre.

Deficitele bugetare ridicate sau dobanzile prea coborate sunt ca febra pentru organism: arata ca undeva exista o infectie care trebuie stopata.

Asa incat guvernatorii bancilor centrale impreuna cu Guvernele pun mana pe uneltele de care dispun si administreaza medicamentele necesare. Inaintea crizei din Grecia, moneda SUA dispunea de un usor avantaj in fata euro. I-au acuzat atunci eruropenii pe americani ca isi manipuleaza dolarul pentru a-si sustine exporturile, multe dintre ele subventionate indirect?

SUA pune insa accentul doar pe relatia cu China din cauza soldului balantei comerciale. Primele semnale de iritare ale americanilor au venit de pe vremea lui Bush jr., pe cand excedentul chinez era mic. Acum insa, acelasi excedent s-a „gonflat” considerabil.

Arabii inregistreaza si ei un excedent bilateral consistent cu SUA. Americanii au nevoie de petrolul din zona si platesc bine pentru a-l avea. Cu dolarii astfel obtinuti, arabii cumpara si ei marfuri americane, dar in cantitati mai putine, asa ca le raman dolari la dispozitie.

In cifre, excedentul arab in relatia cu americanii e de vreo 212 miliarde de dolari. Al Chinei, de numai 175 de miliarde.

Intr-o economie mondiala cu o cerere inca slabita de pe urma crizei excedentul de cont curent constituie o problema. Iar cel al Chinei este mai mic decat ale Japoniei si Germaniei luate impreuna. Insa exista si alti factori care cantaresc greu atunci cand judeci balanta comerciala a unei tari. Printre acestia se numara si gradul de economisire. SUA nu au cum sa isi resoarba deficitul comercial in lipsa unei componente solide a economisirii. Cu toate ca aceasta criza a mai pus pe ganduri americanul mediu, care prefera sa se imprumute pe 5 ani ca sa bea o bere acum. Una peste alta, gradul de economisire a crescut mai lent in SUA decat a crescut deficitul.

O corectie in cursul yuanului ar „muta” sursa importului de textile dinspre China catre Bangladesh sau Sri Lanka, fara sa rezolve cu adevarat problema. In acelasi sens, o reevaluare a cursului yuanului ar adanci inegalitatile din China, unde fermierii sunt supusi unei concurente puternice din partea produselor americane care sunt inca subventionate. Acolo e de fapt, sursa distorsiunii economiei mondiale.

In timpul crizei asiatice din 1997-1998, stabilitatea renminbi a jucat un rol foarte important pentru stabilizarea regiunii. In plus, stabilitatea monedei chineze contribuie la cresterea cresterii economice regionale, de care beneficiaza pana la urma, intreaga economie mondiale. Unii eperti sugereaza ca reevaluarea yuanului sa fie facuta pentru coborarea nivelului inflatiei ori pentru formarea unor viitoare bule speculative. Guvernul chinez are insa alte mijloace pentru a opera posibilele „infectii”. E vorba despre taxarea fluurilor de capital straine de exemplu sau a altor asemenea mijloace.

Ce vrea SUA sa faca? Sa impuna taxe vamale asupra produselor provenind din China. Pe termen lung aceasta nu e o solutie. China ar putea reactiona la randul ei taand produsele americane subventionate de guvernul american. Nimeni nu are de castigat nimic dintr-un razboi comercial.

Creşterea importurilor SUA ( bunuri de larg consum)  a condus la creşterea cu 7,4 procente a deficitului comercial al SUA în luna februarie, până la 39,7 miliarde de dolari, a anunţat Departamentul Comerţului, citat de AP.
În timp ce importurile au crescut până la 182,9 miliarde de dolari, exporturile au crescut cu doar 0,2 %  până la 143,2 miliarde de dolari. Cifrele oficiale depăşesc estimările analiştilor care mizau pe un deficit de 38,5 miliarde de dolari.

Importurile SUA din China au scăzut cu 7,2 procente, până la 23,4 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna mai 2009, iar deficitul balanţei comerciale înregistrat de SUA în relaţia cu China s-a redus până la 16,5 miliarde de dolari, cea mai scăzută valoare din ultimele 11 luni.

În primele două luni ale acestui an, deficitul comercial al SUA se situează la 76,65 miliarde de dolari, cu 20,8 procente mai mult decât deficitul de 63,40 miliarde de dolari înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Creşterea deficitului este un semn de relansare a economiei americane. Economiştii estimează că deficitul comercial va continua să crească pe parcursul acestui an.
Economia Chinei va înregistra în acest an o creştere de 9,6 la sută datorită măsurilor de stimulare fiscală şi monetară, a anunţat, marţi, Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), transmite Xinhua.

Aceste măsuri au atenuat impactul recesiunii mondiale asupra economiei Chinei, permiţându-i să se redreseze în 2009 şi să înregistreze o creştere de 8,7 la sută, se arată în raportul anual al ADB.

În condiţiile în care guvernul chinez a decis restrângerea măsurilor de stimulare, economia Chinei ar putea creşte într-un ritm mai moderat, de 9,1 la sută, în 2011, estimează Banca Asiatică de Dezvoltare.

Aprecierea yuanului chinez ar putea sprijini stabilitatea economiei regiunii şi ar putea ţine sub control presiunile inflaţioniste, a explicat economistul şef al ADB, Jong-Wha Lee.

‘Poate că este momentul potrivit pentru aprecierea yuanului. Creşterea flexibilităţii ratei de schimb nu va ajuta numai China, ci şi întreaga Asie’, susţine oficialul ADB.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP