Dan Popa: Cum se naşte inflaţia? Despre microinflaţie, determinanţi şi şansă - Bloguri economice

miercuri, 14 aprilie 2010

Dan Popa: Cum se naşte inflaţia? Despre microinflaţie, determinanţi şi şansă

Pe termen mediu, Europa si SUA se pregatesc pentru o perioada de inflatie. Cum se naste insa inflatia? Care e mecanismul care face ca preturile se creasca? Porneste inflatia de la „micro-inflatie”, cea de la nivelul unei companii care ia decizia sa scumpeasca forfectuele de unghii, de pilda? Sau efectul se vede doar agregat? Este inflatia, asa cum se spune in gluma, una din principalele cauze ale statisticii?

Cu asta s-au ocupat cativa cercetatori destepti, in fata carora imi dau jos o palarie imaginara. Oamenii aia au luat in discutie proprietăţile statistice ale inflaţiei şi modul în care acestea s-au schimbat de-a lungul deceniilor. Au aruncat privirea lor de experti asupra datelor referitoare la inflaţia dezagregată sau microinflaţia, precum şi a rezultatelor obţinute din răspunsurile oferite de companiile participante la sondajele de opinie referitoare la metoda acestora de stabilire a preţurilor. In baza observatiilor lor, au scris o lucrare prin care incearca sa inteleaga cauzele iminente pentru orice modificare survenită în procesul de inflaţie. Ca exemplu, diferenţele dintre evoluţia preţurilor bunurilor tranzacţionabile şi cea a preţurilor bunurilor netranzacţionabile sau fluctuaţiile preţurilor energiei. Partea si mai buna a lucrarii este ca ea sintetizează cercetările băncilor centrale asupra schimbărilor suferite de determinanţii fundamentali ai factorilor care influenţează procesul de inflaţie. Exemple: un regim inconsecvent de politică monetară, creşterea gradului de globalizare sau o reformă legislativă pe piaţa muncii.

Declinul puternic al inflaţiei, precum şi al variabilităţii inflaţiei şi producţiei, care a fost înregistrat la nivel mondial în decursul ultimelor două decenii, reprezintă un progres care îi determină pe sfii politicii monetare să-şi pună întrebarea cat mai poate dura aceasta stare de lucruri.

Luând în considerare faptul că rata inflaţiei pe termen lung este determinată de factori monetari, băncile centrale sunt interesate cu precădere de înţelegerea factorilor explicativi ai schimbărilor favorabile care intervin în procesul de inflaţie.

Cei care se ocupa cu politica monetare încearcă să determine dacă stabilitatea se produce datorită hotărârilor luate de aceştia sau dacă poate fi atribuită altor factori, precum reformele economice structurale, gradul crescut de integrare a pieţelor internaţionale sau pur şi simplu e vorba de şanse favorabile.

Clarificarea acestor influenţe este necesară pentru stabilirea cadrului adecvat şi al cursului politicii monetare în anii care urmează. De exemplu, reflectă reacţia imperceptibilă a inflaţiei la creşterea recentă a preţurilor petrolului, care se află în contrast puternic cu inflaţia ridicată din anii ’70, faptul că anticipaţiile inflaţioniste sunt solid ancorate de deciziile îmbunătăţite de politică monetară? Dupa indelungi documentatii , concluziile sunt interesante. „Nu există îndoială că aproape fiecare ţară a experimentat o modificare statistică în cadrul procesului de inflaţie univariată. Aceste schimbări observate în cadrul procesului de inflaţie pot fi atribuite câtorva evoluţii similare: comportamentul moderat al salariilor alături de schimbarile de productivitate, reducerea propagării evoluţiilor cursului de schimb şi ale preţurilor energiei, precum şi declinul anticipaţiilor inflaţioniste. Mult mai important este faptul că băncile centrale au devenit mai interesate să înţeleagă evoluţia procesului de inflaţie din punct de vedere al schimbărilor suferite de determinanţii fundamentali ai inflaţiei. Atunci când se confruntă cu modificări în procesul de inflaţie, care nu sunt înţelese în totalitate, este normal pentru factorii de decizie să hotărască ce fel de regim sau cadru de politică monetară este cel mai potrivit pentru un asemenea mediu aflat în plin proces de schimbare”, se arata in document

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP