Dan Popa: Din pledoariile avocaţilor interbelici: ”Să punem chiar ipoteza că în bilanţuri s-ar fi exagerat. Câte banci din Europa şi America aveau bilanţuri sincere?” - Bloguri economice

vineri, 16 aprilie 2010

Dan Popa: Din pledoariile avocaţilor interbelici: ”Să punem chiar ipoteza că în bilanţuri s-ar fi exagerat. Câte banci din Europa şi America aveau bilanţuri sincere?”

Ieri stat cateva ceasuri la o cafea si un ceai cu Stefan Kirson, angajat al CEC si istoric bancar specializat pe banci comerciale. Stefan a demarat un proiect foarte util. O istorie a sistemului bancar local, primele lucrari fiind dedicate falimentului celebrei banci Marmorosch-Blank. Am citit o parte din lucrare( e extrem de densa si plina de cifre), retinand ca bancile romanesti inca de pe atunci umblau cu bilanturi trucate- chestiune uzitata de mai toate stabilimentele europene- si ca la un moment dat, cand se confrunta cu retrageri masive ale deponentilor, Banca nationala a venit cu sacii de bani direct la ghisele bancii intrate in insolventa, platind direct depunatorii din banii BNR.

„Bilanturi asa zise exagerate v-am aratat în ce consista. Si apoi, sa punem chiar ipoteza ca în bilanturi s-ar fi exagerat anumite posturi. Câte banci din Europa si America aveau bilanturi absolut sincere?
Va dati seama ce ar fi fost sa se arate pierderile în momentul acela de criza? Ar fi însemnat ca toate bancile sa cada. Era în interesul bancilor? Al creditului? Al Statului? Banca Nationala cunostea situatia. Prin urmare, chiar daca ar fi fost o înselare, n-ar fi fost a Bancii Nationale si a Statului, ci ar fi fost a publicului. Însa scrisorile guvernatorului Bancii Nationale, dovedesc ca Banca Nationala stia, stia ca Banca Blank este complet insolvabila”

Cat despre falimentul altei celebre banci, Chrissoveloni, dupa ocupatia ruseasca, rusnacii stateau abuziv la sedintele CA al bancii cu vodca pe masa si cu picioarele tot pe masa. Urmasii Chrissovelonilor isi amintesc ca pentru a putea sa-si faca treburile de bancheri trebuiau sa ii imbete mai intai pe rusi….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP