Dan Popa: E rândul Portugaliei să acuze un atac speculativ - Bloguri economice

miercuri, 28 aprilie 2010

Dan Popa: E rândul Portugaliei să acuze un atac speculativ

A venit randul lui Fernando Teixeira dos Santos, ministrul portughez al Finantelor sa acuze atacul pietelor financiare si sa se jure ca nu are incotro decat sa puna in practica un dur plan de austeritate ca sa poata reduce din deficitul prea mare al tarii (9,4% din PIB), timp in care datoriile Portugaliei sunt de 126 miliarde de euro. Declaratia lui vine imediat dupa ce Standard &Poor`s a coborat cu doua trepte perspectivele economiei portugheze.
“Trebuie sa raspundem acestui atac al pietelor financiare”, a declarat dos Santos. Bursa locala s-a dus in jos cu 5%. Presa e plina de articole in genul “Platim un pret prea mare speculatorilor”,, “Criza elena ne-a adus aici”, “O criza adevarata pentru noi ar fi daca UE ar da afara Grecia” si altele..

Asadar, dupa ce grecii sunt intr-un mare impas si trag dupa ei economia UE, acum gloabei elene i se mai adauga la atelaj si poneiul portughez. Cei aflati in caruta se cearta intre ei, pietele cad, spaniolii incearca sa se tina tare, dar totul seamana cu un spectacol de circ.

Trichet nu vrea sa lase vreo tara sa paraseasca Eurolandul si asta din considerente in care nici el, ca economist, nu crede probabil prea tare. Degeaba i sa spune ca pe corpul UE sunt mici pete de boala, ca el o tine sus si tare ca UE e bine-mersi. Petele insa se extind, iar pilulele administrate (ajutorul financiar angajat dupa mari si indelungi eforturi) nu isi face efectul.

Dupa Portugalia va urma probabil Spania, daca lucrurile merg in directia de acum.

Circul reincepe, poftiti de luati bilete. De la casa, nu de la speculanti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP