Dan Popa: Familia Ionescu, cardul de credit şi maşina pierdută - Bloguri economice

miercuri, 28 aprilie 2010

Dan Popa: Familia Ionescu, cardul de credit şi maşina pierdută

Familia Ionescu a trait tare bine pana sa vina criza. Domnul Ionescu era un eficient salesman la un dealer auto a unei reputate marci. Doamna Ionescu avea o mica afacere in textile, facuta cu bani europeni. Lucra mai mult pentru export, produsele ei vanzandu-se bine in Germania si Italia. Veniturile lor erau de peste 12.000 de lei pe luna. Uneori bateau si 20.000 de lei, daca domnul Ionescu vindea mai muilte masini sau daca doamna Ionescu primea comenzi mai mari. “Nu era saptamana sa nu ne sune careva de la vreo banca sa ne intrebe daca nu vrem bani. Nu voiam, asa ca-i refuzam si uneori ii mai si injuram ca nu voiau sa ne spuna de unde au numerele noastre de mobil”, spune doamna Ionescu.

Pana la urma, in septembrie 2007, au decis sa isi faca o casa la 10 kilometri de oras. Cand s-au dus la o banca din proprie initiativa, consilierii au crezut ca l-au aapucat pe Dumnezeu de picior. La veniturile lor, puteau lua o suma foarte mare pe credit, basca echiparea cu alte produse bancare. Au luat 150.000 de euro credit, au mai primit un card de credit cu limita de VIP, si-au mutat conturile la banca in cauza si toti pareau fericiti.
Fireste, cand a venit criza si domnul Ionescu a ramas fara serviciu, si-au dat seama ca urmeaza vremuri grele. Noroc ca mai aveau jumatate din banii luati pe credit pe care i-au restituit in octombrie 2008. Au vandut doua din cele 3 masini si cu ce mai aveau prin banca au inapoiat toti cei 150.000 imprumutati initial. Nu voiau sa ramana datori cu sume asa de mari, mai ales ca efectele crizei incepeau sa apara.

In 2009, a venit prima scrisoare de la banca.
Erau invitati sa mearga pentru clarificarea „unor aspecte ce tin de contractul de credit cu numarul…”
Oras mic, angajatii bancii aflasera ca domnul Ionescu nu mai avea serviciu si ca, probabil, firma doamnei Ionescu e in pragul falimentului din lipsa de comenzi.

Domnul Ionescu s-a dus la banca si a recunoscut ca nu a mai achitat ratele la cardul de credit, ca nu avea de unde. A incercat sa discute despre o pasuire, dar n-a prea avut cu cine. Functionara era nervoasa. „Din cauza dumneavoastra nu ne mai atingem tintele de vanzari si nu mai luam bonusuri. Si noi avem familii, sa stiti. Platiti-va ratele, ca altfel nu va vad bine!”, i/a spus femeia. Probabil aceeasi care in urma cu doi ani se ruga mieros sa-i dea bani cu carul. Domnului Ionescu i s-a intins o foaie pe care trebuia sa o semneze.

ANGAJAMENT DE PLATA NR./22.10.2009
LA CONVENTIA NR.4356/

Incheiat intre :
…. S.A. Sucursala Caras-Severin, cu sediul in …, 1, Jud.,CARAS –SEVERIN, inregistrata la Registrul Comertului cu nr, denumita in continuare BANCA .

D-nul., cu domiciliul in localitatea …, , judetul/sectorul. Caras-Severin posesorul/posesoarea actului de identitate tip CI seria …nr…., cod numeric personal nr.., telefon, cetatenia romana in prezentul angajament de plata Imprumutat,

Intrucat la data de 04.09.2007,. Banca a acordat Imprumutatului un credit in suma de 18.248,00 EURO reprezentand descoperit autorizat de cont pe card. Imprumutatul inregistreaza restanta fata de Banca in suma de 15.208,00 EURO, la care se va calcula dobanda de 25% de comun acord partile au convenit urmatoarele:

Art. 1. Reesalonarea datoriei restante pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 25.10.2009 (urmau ratele, esalonate)

Acest angajament de plata constituie o ultima posibilitate de solutionare pe cale amiabila si executarea in conditiile stabilite in conventia nr.4356…
Nerespectarea acestui angajament de plata va conduce la anularea limitei de creditare ,fara nici o alta formalitate si fara interventia instantei,iar creditul si dobanzile calculate vor deveni scadente anticipat in termen de 15 zile calendaristice de la expirarea termenului prevazut in prezentul angajament.

Incheiat astazi 22.10.2009 intr-un numar de 2 exemplare originale, fiecare exemplar avand aceeasi valoare juridica, din care 1 exemplar ramane la BANCA si 1 exemplar la IMPRUMUTAT.
Cu hartia in mana, domnul Ionescu a plecat acasa. Abia daca isi mai amintea cum se rugau bancherii de el sa-i dea bani. Acum se inghesuie ca sa-i ia, dar asta-i viata. A vrut bani, acum trebuie sa achite factura.

Cum zilele treceau si bani pentru rate nu avea, dl. Ionescu a mai primit o hartie de la banca. De data asta, tonul devenise mai dur.

NOTIFICARE

Către,
D-nul/D-na
Loc. , Str., Nr., Bl., Sc.1 ,Et.1, Ap.35
Jud. CARAS-SEVERIN

Prin prezenta, Sucursala Caras-Severin, cu sediul în, jud. Caras-Severin, în temeiul prevederilor art. 1079 Cod civil, vă notifică faptul că, la aceasta dată, aveţi o datorie faţă de bancă în valoare 18.248,00 EURO ,din care restanta in suma de 15208,00 EURO (credite + dobanzi), rezultând din nerespectarea clauzelor contractuale stipulate in cuprinsul Contractului nr.1182240, dispoziţii care va sunt opozabile si sunt obligatorii potrivit prevederilor art. 969 şi 970 Cod civil si in consecinţă, vă punem in vedere ca, in termen de 3 zile de la data primirii, lăsării, afişării ori înmânării la domiciliul dumneavoastră a prezentei, să vă achitaţi datoria restanta faţă de Sucursala Caras-Severin.
În cazul în care, în termenul anteprecizat, nu alimentaţi contul dumneavoastră cu suma necesară acoperirii sumei restante, banca este în drept să declare scadentă anticipat si plătibilă imediat întreaga sumă a creditului acordat. Consecinţa declarării exigibilitaţii anticipate va fi aceea că, nu veţi mai putea achita de îndată numai suma restantă menţionată mai sus, ci veţi fi obligat să restituiţi întregul credit, cu dobânzi, comisioane, speze si alte sume aferente.
Menţionăm că asupra soldului creditului restant vor opera, până la rambursarea în totalitate a sumelor datorate băncii, dobânzile majorate stipulate în Contractele de credit.
În caz de neconformare (neplata sumei restante precizate), în scopul recuperării creanţei bancare, vom proceda la:
înfiinţarea popririi asupra veniturilor dumneavoastră salariale si asupra depozitelor bancare ori a altor venituri şi/sau titluri de valoare;
executarea silită, conform legii, a bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul dumneavoastră;
iniţierea oricăror alte demersuri legale (de natura civila ori penala) ce se vor impune, în vederea recuperării restanţelor.

Domnul Ionescu fusese de acord sa isi puna masina gaj la banca. Masina si un teren pe care il mai avea si pe care oricum nu putea lua prea multi bani.
Probabil din mai va ramane fara masina si teren. Asa ca in weekendul asta, dl. Ionescu isi va scoate familia la munte, pentru ultima data cu Jeepul sau vechi. „Indiferent de vreme ma duc, domnule Popa. E ultimul meu drum cu masina asta. Cine stie cand o sa mai am cu ce iesi la munte”, imi spune la telefon domnul Ionescu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP