Dan Popa: Germania ar pierde mai mult decât ar câştiga, ieşind din Euroland. O revenire - Bloguri economice

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Dan Popa: Germania ar pierde mai mult decât ar câştiga, ieşind din Euroland. O revenire

E o nebunie. Nemtii recomanda grecilor sa iasa din zona euro iar uneori apare cate-o stire ca poate ar lasa balta Eurolandul chiar ei, nemtii. Asta cu toate ca zona euro le aduce castiguri si avantaje care nu iti recomanda sa o parasesti.

In trecut, marca germana puternica penaliza economiile tarilor din jur, mai putin performante. Era si cazul Frantei, care cumpara masini si tehnologie nemteasca cu care e drept, produceau si francezii mai mult si mai eficient. Germania era intr-un cerc virtuos, cum zicea Isarescu acum doua zile. Cu cat crestea marca, cu atat neamtul muncea mai eficient, iar exporturile cresteau iar banii erau investiti in tehnologie si mai competitiva.

Lucrurile nu s-au schimbat radical odata cu adoptarea euro.

Azi, germanii produc la fel de bine masini. Numai ca le produc in state non-euro, unde moneda unica puternica le ofera un important avantaj de competitivitate si de productivitate. In plus, subansamblele sunt cumparate tot din afara Euroland, la un pret denominat in monede locale, mai slabe decat euro- iata alt avantaj. Cand revinzi aceste produse in Euroland, ai numai de castigat. Produc ieftin si vand scump. Cam asa se poate traduce avantajul financiar al unei tari care produce in afara Euroland si eporta in statele euro.

In cazul revenirii la marca germana, comedia se termina. Dincolo de criza politica teribila care ar insoti o asemenea miscare. E o partida de poker care se joaca acum.

Pe urma, stirea Bloomberg pe care o consider in continuare o idiotenie, nu citeaza niciun oficial german. Un bancher londonez spune ca Germania ar putea iesi din Euroland. E ca si cum as spune eu ca Stallone ar putea sa-si faca operatie de schimbare se sex. Tehnic, e la fel de posibil. E drept, la fel si de improbabil.

Trei. Morgan Stanley este o banca ce are o buna reputatie. Sa nu uitam insa ca a fost implicata in numeroase cazuri de frauda si de misculatiuni. Vezi aici, sau aici sau aici…Banca tocmai a anuntat o imensa pierdere- 5,4 miliarde de dolari-  a diviziei de imobiliare. Asa ca o stire ca cea data de Bloomberg poate provoca miscari ale pietelor in sensul dorit de interesele MS.  Interese carora o stire ca asta le pot aduce bani multi.
Cat despre zona euro, nu am mare incredere in ea. Constructia economica e mult in spatele celei politice, desi situatia prezenta cere o simetrie inversa. UE este o constructie eminamente politica pe care moneda unica apare ca o grefa nu intotdeauna reusita. Dar de aici si pana la iesirea Germaniei din Euroland, e o cale lunga.

Si in final, mai adaug doar ca i-am scris celei care a dat stirea pe Bloomberg. Am intrebat-o ce surse din afara MS a folosit si daca stirea ei nu manipuleaza mai degraba decat informeaza. Deocamdata nu am primit niciun raspuns.

P.S. Evident ca pozitia Angelei Merkel a deranjat partenerii europeni prin inflexibilitate. Dar cred ca trebuie avut in vedere  si ceea ce se petrece in interiorul Germaniei, pe plan politic. Ministrul afacerilor externe , Guido Westerwelle, vrea sa isi tina promisiunile legate de scaderea impozitelor si reformarea sistemului asigurarilor de sanatate. Social-crestinii bavarezi se opun acestor proiecte din toti rarunchii. Fiecare ii cere Cancelarului sa respecte contractul de guvernare (“Koalitionsvertrag”), desi documentul e atat de la, incat permite interpretari favorabile tuturor partilor.  Nervozitatea e cu atat mai ridicata cu cat in 9 mai vin alegerile in cea mai dens locuita zona din Germania, guvernata in prezent de coalitia CDU-FDP. Daca Merkel pierde alegerile acolo, majoritatea guvernamentala din Bundesrat – a doua camera a Parlamentului german, se disipa. Sunt chestiuni care, cred, trebuie luate in calcul.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP