Dan Popa: Ordoliberalismul. Un fel de Angelina Jolie - Bloguri economice

marți, 27 aprilie 2010

Dan Popa: Ordoliberalismul. Un fel de Angelina Jolie

Economia, ca si religia, e plina de curente si curentele. Cum se nastea cate un economist mai acatarii, cum infiinta un curent si tragea dupa el o intreaga avalansa de economisti adepti, care sa-i intregeasca noul „cult”. Economie de piata, centralizata, semi-planificata, de tip protectionist….fiecare isi are locul ei si desigur contributia ei la dezvoltarea stiintei economice.
Ce m-a apucat sa scriu despre asta? Pai azi are loc un seminar (simpozion, eveniment) pe tema Ordoliberalismului.  Numele curentului vine de la o revista („Ordo”) Curentul asta e ca Angelina Jolie- multi au auzit de el, dar putini l-au pipait.

Are reprezentanti si sustinatori de frunte (M. Thatcher, Michel Foucault s.a.). Se bazeaza pe ideea economiei sociale de piata, de sorginte liberala. In Germania, modelul ordoliberal a fost instituit pe vremea celebrului cancelar Konrad Adenauer. I se atribuie ca efect nasterea miracolului economic nemtesc – Wirtschaftswunder.
Partea proasta e ca nu stiu daca in Romania, ordoliberalismul ar putea fi o solutie, cata vreme productivitatea muncitorului roman este oarecum slaba. Teama mi-e ca nu putem fi nemti doar adoptand politici cu nume german.
Seminarul are loc de la ora 15, e organizat de fundatia K. Adenauer si de Insit. De Studii Populare la un hotel din zona Domenii. Moderatorul va fi Paul Aligica si sincer, abia astept sa-l cunosc.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP