Dan Popa: Prea bătrân că să fiu start-up şi prea tânăr ca să fiu SRL - Bloguri economice

joi, 1 aprilie 2010

Dan Popa: Prea bătrân că să fiu start-up şi prea tânăr ca să fiu SRL

I pak dau stire domniilor voastre ca am operat azi sub acoperirea unui agent economic care voia un credit. Am o firma de 5 luni (sa-mi traiasca, multumesc) si dupa ce l-am auzit ieri pe viceguvernatorul Popa incurajand bancile sa dea credite mi-am impachetat datele financiare ale conglomeratului financiar al pe care il conduc (un amarat de srl) si m-am dus pe la banci. Am zis sa le cer un imprumut mic, sa nu par fitos. 3000 de euro. Treimiideeuro, in litere.

Banca Transilvania. Agentia de langa Universitate (vis a vis de BCR). O doamna la un calculator, cu ochii in monitor. Nu se uita la mine, desi tusesc, o privesc insistent (eram la jumatate de metru) si ma gandesc sa fac si cateva miscari de break dance ca sa o dezlipesc de pe ecran. Intr-un final, se uita la mine. Repede-repede ii spun ca sunt un tanar intreprinzator, ca am un IMM si ca am vazut pe pagina lor de net ca BT si cu Zanu incurajeaza micutzii afaceristi. Patura de mijloc, cum ar veni. Doamna ma masoara din priviri si da un telefon unei colege. “E de la persoane juridice”, zice. Vine doamna, ii repet doleanta mea, dar capat un raspuns nimicitor. Pentru start-up nu va incadrati ca sunteti pe piata de 4-5 luni iar pentru srl nu va incadrati ca nu aveti un an. Nu m-a intrebat nimeni daca am ce garantii sa aduc, sa incercam sa discutam o relatie de parteneriat..nimic frate. Nu ma incadrez si gata. La revedere.

Incerc sa ma tin tare. Am de condus un business, doar n-o sa ma descurajez eu din prima. Langa BT, e un BRD. Cel de pe Academiei. Intru, urc la etaj la o doamna consilier IMM, care ma pofteste frumnos sa iau loc. Se prezinta, zambeste, zic bai frate, iata ce om cultivat si cu bun simt. Ii povestesc doleanta mea, isi noteaza toate datele, imi mai zambeste o data, dupa care senzatia de deja vu revine. “Nu va putem ajuta”. Pai doamna, zic, pe noi cine ne ajuta? Ridica din umeri.

Nu-i niciun bai, zic. Mai sunt atatea banci … Intru la Raiffeisen, agentia aia mica de pe Victoriei. Un tip bonom ma saluta, ma intreaba cu ce ma poate ajuta, ii spun si imi da o carte de vizita a responsabilului clientela IMM Grup 24. Sun, imi raspunde doamna si ma intreaba daca pot aduce garantie un colateral in suma egala cu valoarea creditului. Pai zic doamna, asta era ideea , sa nu imi blochez banii in colateral, ci sa achit in rate. Ne pare rau, dar nu finantam start-upuri. Am sa vorbesc cu un coleg de la leasing sa va sune. Multumesc, sar`na.

La ATE Bank chiar s-au mirat ca le calca cineva pragul. Erau trei consilieri care imi vorbeau pe rand. Foarte politicos, dar tot degeaba. NU se poate.
Stiu si eu ca sunt norme interne, ca nu finantezi orice si oricum, dar devine amuzat ca indiferent de performantele financiare , daca nu ai un an de zile sa nu fii bagat in seama.
Ei, o sa ma culc pana se face anul de la infiintare. Dar pana atunci sa ma lase in pace cu Zanii lor si cu cererea inexistenta din partea companiilor. :))

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP