Dan Popa: Predicţiile pe curs, analize şi ne-determinanţi - Bloguri economice

miercuri, 7 aprilie 2010

Dan Popa: Predicţiile pe curs, analize şi ne-determinanţi

Pentru aproape tot ce se intampla exista cauze si efecte. Putine sunt lucrurile ale caror cauze imi scapa si ale caror efecte sunt im-predictibile. De pilda nominalizarea d-lui Boc ca premier. Nu gasesc nicio cauza obiectiva pentru acest eveniment. Cum nu gasesc niciun efect al declaratului razboi impotriva coruptiei si/sau evaziunii fiscale.

Exista insa o abordare care mi-e si mai straina. Modul in care se incearca la noi prognozele pe curs. Citesc zilnic analizele catorva banci si uneori ma amuz de ce citesc. Sunt invocate evenimente care cu greu ar putea fi legate de cursul euro/leu, oricata bunavointa ai avea. De pilda un analist scrie ca o declaratie a unui oficial al FED cu privire la retragerea stimulilor din piata a facut ca in aceeasi zi la numai cateva minute, leul sa se intareasca. Sa fim seriosi. In cel mai bun caz, o asemenea declaratie isi face efectul dupa un interval de cateva ceasuri. Declaratiile domnului de la FED nu are cum sa influenteze in cateva minute, mai ales ca era o chestie mai degraba neutra, fara nimic exploziv.

O alta banca, o da si mai gogonata. Japonia isi va mari apetitul pentru economisire si asta a facut ca leul sa slabeasca cu 0,023% in 24 de ore. Bai al dreaq leul asta! Cand se publica somajul in SUA, leul iar se misca imediat, ca si cum am fi strans conectati la piata muncii din SUA. La fel se intampla si cand in Germania segmentul auto isi revine sau cand cutremurul a lovit Tahiti.

Sunt chestii care nu au in mod direct legatura cu leul. Nu sunt determinanti ai cursului, ci mai degraba bune argumente pentru cei care nu gasesc niciun determinant care sa explice miscarea leului. Nu discut acum despre cat costa o asemenea analiza, ci doar ma amuz cititnd cum explica reputati analisti, miscarile leului. Incerc si eu mai jos o analiza similara.

“Cainele lui Obama a stranutat astazi, ceea ce a facut ca leul sa slabeasca. Motivul este simplu. Vazandu-si patrupedul bolnav, Obama a devenit iritat si a ordonat cateva masuri care expun economia americana la vulnerabilitati. Aversiunea la risc a crescut, ceea ce i-a facut pe oficialii BNR sa tremure la gandul ca o noua criza ar putea izbucni. Reuniti in sedinta extraordinara, ei au decis urcarea si apoi coborarea dobanzii cheie intr-un interval de numai 15 minute. Bursele au reactionat si ele imediat, o parte din investitori preferand sa isi retraga investitiile pentru a le plasa in aur. Prin urmare, piata aurului a crescut, scumpind metalul galben, ceea ce i-a ingrijorat pe americani.Pentru a preintampina o slabire prea mare a dolarului, SUA a drenat lichiditatea din piata, ridicand dobanda cheie. BNR a reactionat imediat si a scumpit si ea leul. Pana la urma totul s-a linistit dupa ce cainele presedintelui Obama a primit un calmant injectabil. Piata europeana a muncii si-a revenit imediat iar bursele asiatice au putut sa isi continue cresterea usoara. Leul poate rasufla linistit.“

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP