Dan Popa: Rolul agenţiilor de rating în criză. Modele de calcul incorecte şi lupte surde pentru cote de piaţă - Bloguri economice

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Dan Popa: Rolul agenţiilor de rating în criză. Modele de calcul incorecte şi lupte surde pentru cote de piaţă

Subcomisia permanenta a Senatului american care se ocupa de cercetarea cauzelor crizei a avut ieri audieri. Cei care s-au prezentat sa isi spuna punctul de vedere au fost sefii agentiilor de rating Moody`s si S&P, care au contribuit major la adancirea crizei prin magariile facute. In mai bine de 580 de pagini sunt descrise modalitatile baietilor “destepti” care acordau ratinguri dupa ureche si dupa cum le dicta lupta pentru cota de piata. Cand s-au trezit, au coborat masiv in cateva zile, mii de calificative de la AAA la junk. Azi erai vedeta pietei, maine erai retardatul ei, cum ar veni. Fara a intra in detalii legate de mailurile interne (merita citite pentru a se vedea la ce duce competitia intre agentii si cum isi suflau contractele una, alteia), iata cateva dintre concluziile senatorilor americani.

1) Se foloseau modele de rating incorecte. Intre 2004 si 2007, Moody’s si Standard & Poor’s foloseau cifre „inadecvate” pentru a putea estima cat de mare era riscul in cazul ipotecilor rezidentiale.

2) Presiunea concurentiala ii facea pe angajatii agentiilor de rating sa noteze fals performantele clientilor lor.

3) Desi stiau ca ratingurile pe care le acordau ar putea insela investitorii, agentiile de rating continuau sa opereze cu cifre si modele incorecte

4) In ciuda profiturilor mari obtinute, agentiile de rating nu au investit in resurse care sa le imbunatateasca modul de notare

5) Cand au coborat masiv ratingurile a mii de companii in iulie 2007 si apoi in ianuarie 2008, au provocat un soc pe piata financiara, provocand pierderi consistente si contribuind la adancirea crizei. Uneori, ratingurile au fost coborate de la AAA direct la junk. In alte cazuri, desi angajatii nu recomandau ratinguri bune, conducerea agentiilor nota cu risc zero (AAA) anumite produse pentru ca doreau sa isi mentina clientul (in cazul la care ma refer e vorba despre elvetienii de la UBS)

Aici sunt documentele

Una peste alta, ii inteleg pe cei de la BCE ca ar fi bine sa avem o agentie de rating europeana, transparenta si normala. Cu Moody`s si S&P ne-am cam lamurit.
Se stie ca de prin aprilie trecut, Parlamentul European a votat reglementarea agentiilor de rating, care prevede: un mecanism de rotatie a analistilor, o supraveghere mai stricta la nivel european, dezvaluirea metodologiilor de evaluare si conditii speciale pentru folosirea ratingurilor agentiilor din afara UE. Principalul scop al legislatiei este evitarea conflictului de interese existente sau potentiale. O relatie indelungata intre entitatile evaluate si analisti poate compromite independenta analistilor, au considerat eurodeputatii. Prin urmare s-a instituit un mecanism de rotatie a analistilor, astfel incat acestia sa nu evalueze mai mult de cinci ani aceasi entitate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP