Dan Popa: Ţintirea inflaţiei în vreme de criză. Ce spune Banca Reglementelor Internaţionale? - Bloguri economice

marți, 6 aprilie 2010

Dan Popa: Ţintirea inflaţiei în vreme de criză. Ce spune Banca Reglementelor Internaţionale?

Banca Reglementelor Internationale a publicat o lucrare foarte valoroasa, in modesta mea opinie. E vorba de o colectie de luari de cuvant pe tema tintirii inflatiei (TI) pe timp de criza. Ce ar trebui sa faca si mai ales cum ar trebui sa reactioneze bancile centrale care au adoptat regimul TI? Prezentarile apartin unor fosti guvernatori de banci centrale si merita citite. Din cuprins.
Care sunt obiectivele unei banci centrale in timpul unei crize? Pai, zic distinsii bancheri centrali, cel mai important obiectiv este limitarea impactului crizei asupra economiei reale. Cum se face asta? Prin calmarea pietelor financiare. Un puseu de panica ar fi sinonim unui atac de cord care ar avea drept consecinta evaporarea fluxurilor banesti ceea ce in final ar strangula economia reala. Bancile centrale trebuie sa se asigure apoi ca piata creditului pe termen scurt functioneaza normal.

Care sunt instrumentele prin care poate face acest lucru?

Primul instrument consta in asigurarea lichiditatii in cantitate suficienta. Asta nu e o noutate, fiind unul din rolurile „traditionale” ale bancilor centrale. Al doilea instrument este dobanda de politica monetara. Bancile centrale trebuie sa o reduca agresiv ca raspuns la cererea in scadere. Eficienta acestei masuri tine strict de credibilitatea pe care o are banca centrala. Daca reducerea dobanzii cheie nu functioneaza intr-o masura multumitoare, Banca Centrala poate veni cu masuri neconventionale suplimentare (am scvris despre ele) . Daca e necesar, bancile centrale pot utiliza flexibilitatea ca pe un alt instrument. Pot relaxa conditiile in care preaiu coletaralul sau pot face swaps cu bancile centrale straine pentru a asigura lichiditatea in valuta ceruta in piata. Nu in ultimul rand, bancile centrale pot coopera cu autoritatile fiscale atunci cand criza se adanceste si se cer masuri suplimentare.
Discutiile sunt ample mai ales cu privire la caracterul politicii monetare. Sa fie agresiv sau conservator? Ambele variante au avantaje si dezavantaje.
Despre toate acestea, intr-o excelenta colectie de studii legate de tintirea inflatiei in vreme de criza. Din pacate nu am timp sa traduc intreaga lucrare, specialistii merita sa arunce o privire.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP