Dan Popa: Un editorial foarte interesant, din WSJ: Cum salvăm euro? - Bloguri economice

marți, 20 aprilie 2010

Dan Popa: Un editorial foarte interesant, din WSJ: Cum salvăm euro?

Textul e semnat de seful Institutului de Cercetari Economice din Germania, Hans-Werner Sinn, si mi s-a parut foarte interesant. Din lipsa de timp, traduc doar o parte.

“Daca un stat vrea sa isi creasca standardul de viata si importa masiv bunuri, ar fi bine sa incerce sa produca banii necesari achitarii importurilor producand si vanzand cantitati mai mari din bunurile sale. Poate de asemenea, vinde bonduri sau active. Inaintea adoptarii monedei unice, statele puteau sa isi devalorizeze monedele pentru a fi competitivi la export. Azi, unele tari cum e Grecia, interpreteaza calitatea de membru al Euroland ca fiind dreptul de a plati importurile cu ajutorul unor hartii de valoare, nu cu bani obtinuti din resurse reale.

In acest timp, in loc sa incerce sa isi creasca productivitatea, Grecia promite ca va plati randamente din ce in ce mai mari speculatorilor. Concret, UE ar trebui sa se puna de acord cu urmatoarele:
•Limita ponderii maxime a deficitului in PIB sa fie invers proportional cu ponderea datoriei in PIB
•Daca un stat risca falimentul mai des decat de cinci ori in zece ani, sa fie exclus din Euroland
• Un Serviciu al Procuraturii Publice sa aduca in fata Curtii Europene de Justitie Statele care incearca sa ascunda datele financiare ”

Continuare

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP