Dan Şelaru: Boc, tancuri, avioane - Bloguri economice

joi, 22 aprilie 2010

Dan Şelaru: Boc, tancuri, avioane

Întrebarea Primului Ministru Boc e devastatoare. Prin naivitate. Pentru că denotă naivitate şi lipsă de cunoştiinţe tehnice. Lipsa ultimelor nu e o vină. Nu trebuie un jurist să ştie cum funcţionează un motor cum nu trebuie un inginer să ştie Codul de Procedură Penală.

Dar, şi există acest dar, numărul de Ordonanţe de Urgenţă anticonstituţionale emise de Guvernul Boc este înfiorător de mare, Emil Boc este profesor de drept constituţional. Aşa că aici problema cade fix în cârca lui Emil Boc.

Un alt punct demn de remarcat este faptul că o asemenea întrebare este pusă unui alt ageamiu în domeniu, un general de intendenţă. Unde sunt consilierii pe diferite domenii pe care un demnitar de rangul lui Emil Boc îi are? Asta denotă lipsa de respect pentru profesionişti. Eu dacă pun o întrebare despre creşterea gâştelor vecinului de la doi există trei variante. Ori îmi spune că nu ştie ori nimereşte şi gâştele mele prosperă ori îmi spune o prostie şi gâştele o duc mai rău. Dar sunt gâştele mele şi răspunderea mea faţă de ele. Eu sunt responsabil. Un Prim Ministru nu are dreptul să întrebe pe oricine despre orice. Pentru că este un slujbaş public, plătit din bani publici, şi ţara pe care o conduce nu e a lui să întrebe orice neavenit. Trebuie să ştie răspunsul corect.

Un alt treilea punct. O întrebare pusă în public presupune responsabilitate. Din decenţă, dacă întreb ceva, încerc să nu pun întrebări la care nu bănuiesc răspunsul. Avocaţii nu pun întrebări la care nu ştiu răspunsul. Cu atât mai mult un demnitar cu o asemenea funcţie. Generează o imagine dezastruoasă. Păi cum faci tu ieri conferinţă de presă în care tragi concluzii şi directive şi azi apari în public cu dileme existenţiale. Ce credibilitate au deciziile tale dacă dovedeşti public că habar n-ai pe ce lume eşti? O întrebare copilărească.

Emil Boc este un om inocent. Credeam că tăiatul de lemne, cositul, operaţiile pe ardei sunt încercări de a-şi crea o imagine. Dar nu e aşa. Le face cu bucuria copilului care a găsit o jucărie nouă. Inconştient de naivitatea sa. Habar nu are ce se întâmplă în realitate.

Domnule Boc, găsiţi-vă profesionişti, nu vă mai jucaţi cu orice vă dă cineva în mână, tăceţi mai mult, nu vă daţi cu părerea despre lucruri pe care nu le cunoaşteţi, puneţi mai multe întrebări în particular şi mai puţine în public. E vorba de imagine şi de impresia pe care o lăsaţi. Asta în cazul în care nu aveţi revelaţia că postul ăsta e o pălărie mult prea largă şi că deja v-a căzut de mult pe ochi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Şelaru

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP