Ion Radu Zilişteanu: Evoluţia portofoliului meu de acţiuni la BVB în martie 2010 - Bloguri economice

joi, 1 aprilie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Evoluţia portofoliului meu de acţiuni la BVB în martie 2010

Am decis ca, începând cu această lună, să scriu o informare lunară în legătură cu portofoliul meu de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. Sunt investitor vechi pe BVB, încă de la începuturile acesteia. Tranzacţionez online prin Tradeville, probabil cel mai vechi broker online, de pe vremea când se numea Vanguard. Această platformă de tranzacţionare s-a rafinat de-a lungul anilor, acum punând la dispoziţie o sumedenie de instrumente necesare luării corecte a deciziilor.

Fac acest demers întrucât puţini dintre români au prins gustul de a tranzacţiona pe bursă. Desigur, piaţa de capital din România nu este la un nivel grozav, chiar în comparaţie cu bursele de valori din ţările din Europe Centrală. Mă refer la volumul de tranzacţionare şi la numărul de societăţi listate la cota bursei. Nici măcar companiile nu au apelat prea des la metodele de finanţare oferite de piaţa de capital (majorări de capital prin emisiuni de noi acţiuni, obligaţiuni), deşi aceste metode sunt cele mai ieftine modalităţi de finanţare. Doar că a apela la ele presupune transparenţă din partea companiilor şi puţine sunt dispuse la un astfel de demers.

Structura portofoliului meu la 31 martie 2010 este cea redată în graficul alăturat. În afară de SIF1, SIF2, SIF3, SIF4 şi SIF5, în portofoliul meu se mai găsesc, în ordinea ponderii, SNP Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Erste Bank (EBS), BRD şi altele. În afară de blue chips, am în portofoliu şi acţiuni ale unor societăţi mai puţin cunoscute. Investiţia în aceste acţiuni nu este una aventuroasă, ci se bazează pe indicatori oferiţi de analiza fundamentală şi analiza tehnică asupra evoluţiei societăţilor şi acţiunilor.

În ceea ce priveşte evoluţia portofoliului, în luna martie 2010, ea a fost crescătoare, în condiţiile în care nu am făcut tranzacţii semnificative în această lună. Valoarea portofoliului în lei s-a majorat cu 10%, ceea ce în termeni anualizaţi înseamnă un randament de circa 214%. În euro, performanţa este foarte asemănătoare, dată fiind relativa stabilitate a cursului de schimb: 10,3% lunar şi circa 225% anualizat.

Vedetele din acest an în portofoliul meu de acţiuni sunt Armax Gaz (ARAX), care în luna martie 2010 a relizat o creştere de 40,98% în termeni de preţ mediu de tranzacţionare, Dafora (DAFR) cu 22,37%, Condmag (COMI) cu 21,52% , Transgaz (TGN) cu 17,06%.

Notă: Conţinutul articolului nu va fi interpretat drept sfaturi de investiţie, ci are un rol exclusiv informativ.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP