Ion Radu Zilişteanu: PIGS fac profit unul pe seama altuia - Bloguri economice

luni, 12 aprilie 2010

Ion Radu Zilişteanu: PIGS fac profit unul pe seama altuia

După cum se ştie, Grecia are de rambursat 54 mld.€ în acest an din datoria externă de peste 300 mld.€. După minciuni succesive la raportarea datelor macroeconomice fundamentale către Uniunea Europeană, Grecia este pusă în situaţia să se împrumute masive de pe pieţele externe. Desigur, prima sursă ar fi Uniunea Europeană, însă sunt cunoscute discuţiile pe seama oportunităţii acordării unui împrumut. Mai ales Germania este foarte reticentă la un astfel de sprijin. Recent, s-au prefigurat datele sprijinului internaţional 30 mld.€ din partea Uniunii Europene (de fapt, a ţărilor din zona euro) şi 15 mld.€ din partea Fondului Monetar Internaţional.

În acest context, Spania poate împrumuta Grecia cu 3,67 mld.€, parte a creditului de 30 mld.€ pe care UE îl va acorda statului elen. Operaţiunea va fi una profitabilă.

"Spania este pregătită să acorde împrumutul, acesta având o dobândă mai mare decât costurile de finaţare ale statului spaniol de pe pieţele financiare. Nu este un cadou pentru Grecia, din contră. După ce Grecia va plăti, vom fi în câştig", a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Diego López Garrido, citat de Antena 3.

După cum se ştie, acronimul PIGS desemnează ţările din Uniunea Europeană care au datorii externe foarte mari, respectiv Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania. Uneori, se foloseşte PIIGS, incluzând şi Italia. Iată că şi aceste ţări pot face profit una pe seama alteia. Dobânda cu care UE va acorda împrumutul destinat Greciei va fi de 5% pe an, iar termenul de maturitate va fi de 3 ani.

Citiţi şi articolul lui Cristian Orgonaş, Grecii au avut astăzi o zi destul de bună.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP