Ion Radu Zilişteanu: Politica monetară dăunează grav sănătăţii. Uneori omoară - Bloguri economice

luni, 5 aprilie 2010

Ion Radu Zilişteanu: Politica monetară dăunează grav sănătăţii. Uneori omoară

Scriam acum câteva luni despre reforma monetară din Coreea de Nord, de fapt o stabilizare în toată regula. Care, însă, a eşuat. Prima reevaluare a wonului din ultimii 17 ani, care a vizat, aparent, să reducă inflaţia şi să limiteze tranzacţiile de pe piaţa neagră, a avut efectul contrar, alimentând inflaţia şi accentuând penuria de produse alimentare, şi aşa endemică în ultimul stat comunist-stalinist de pe planetă. De altminteri, faptul că populaţia nu a putut preschimba decât sume extrem de mici în noua monedă a condus la conflicte sociale, ceea ce i-a determinat pe guvernanţi să ridice această limită de la 150.000 won vechi, circa 60 $, la 500.000 won vechi, adică circa 200 $.

Presa a anunţat că cei doi responsabili cu aplicarea acestei stabilizări eşuate au fost executaţi. Unul dintre ei era Pak Nam-ki, fost director pentru planificare şi finanţe în Partidul Comunist, în vârstă de 77 de ani, demis la începutul lunii februarie, şi care a fost executat într-o cazarmă din capitala Phenian, după cum relatează agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. El este acuzat că a "ruinat în mod deliberat economia naţională", potrivit agenţiei. Cel de-al doilea economist executat era adjunctul lui Pak, a cărui identitate nu este cunoscută.

Deşi Wikipedia are un articol asupra băncii centrale a Coreei de Nord, nu am găsit un site al ei şi este neclar de ce s-a ocupat de stabilizare un director pentru planificare şi finanţe.

Spre norocul lor, bancherii centrali din ţările civilizate nu riscă asemenea pedepse...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP