Lucian Davidescu: Mama tuturor derivativelor. Hidroelectrica vinde curent pe lingouri de aluminiu - Bloguri economice

miercuri, 7 aprilie 2010

Lucian Davidescu: Mama tuturor derivativelor. Hidroelectrica vinde curent pe lingouri de aluminiu

And the winner is… Alroooooo! Remember? “Domnule min. Codruţ Şereş, vă rog analizaţi scrisoarea şi dispuneţi măsuri în conformitate cu interesele Guvernului, iar dacă este posibil şi cu interesele economiei naţionale”.Cine spunea că pe oamenii de la stat nu-i duce capul la inovaţie?
Hidroelectrica va vinde Alro trei milioane de megawaţi pe an până în 2018, 5,5% din producţia naţională, la un preţ care “va fi stabilit în funcţie de o serie de factori, precum cotaţia aluminiului la bursa metalelor de la Londra”, scrie România liberă.

În limbaj financiar, operaţiunea se cheamă hedging şi înseamnă, în cazul ăsta, o asigurare împotriva fluctuaţiilor de preţ pentru producătorul de aluminiu. În mod normal, contractul de hedging îl face un intermediar financiar pentru nişte bani în plus. În cazul de faţă, contractul îl face producătorul de curent iar pentru aşa privilegiu oferă şi un discount, c-aşa-i la stat. Da! Alro cumpără curentul cu 30% sub cel mai mic preţ hidro de piaţa liberă, adică pentru 31 euro/MWh. Unul dintre motive este că “Alro nu va rezista pe piaţă dacă va cumpăra la 44 euro/MWh”, spune Mihai David, directorul Hidroelectrica şi omul cu ideea.

Abia anul trecut, ministrul Adriean Videanu spunea însă că Hidroelectrica s-ar putea să nu reziste pe piaţă „dacă nu plouă”, ceea ce ar fi un alt caz unic. Niciodată în lume nu s-a întâmplat ca un producător hidro cu amortizările contabile făcute să dea faliment.

Acum, pe lângă secetă, se adaugă altă sperietoare: dacă se mai ieftineşte aluminiul?

Mecanismul pagubei:

1. În orice afacere există riscuri specifice. Companiile încearcă să le paseze altora, ca să stea liniștite. Însă trebuie să plătească în plus pentru asta.

2. Cumpărători de risc sunt companiile de asigurări, fondurile de investiții/hedging și băncile. Lor le plac riscurile pentru că au atât de multe încât le pot compensa între ele.

Ce trebuia să facă Alro în mod normal.

1. Se ducea la un fond de hedging și încheia un contract pentru diferență care zicea așa: Dacă prețul aluminiului scade, fondul se obligă să achite Alro o parte din costul electricității.

2. PLĂTEA fondului o sumă în contul riscului asigurat. Fondul găsea cu cine să facă un contract în sens invers, în care să câștige din scumpirea aluminiului, astfel încât să iasă tot timpul în profit.

3. Alro se ducea la Hidroelectrica și încheia un contract obișnuit.

Ce s-a întâmplat în realitate:

1. Hidro a preluat riscul Alro.

2. Hidro nu a încasat niciun ban.

3. Hidro vinde în continuare în pierdere față de potențial.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Lucian Davidescu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP