Răzvan Pascu: Aţi primit scrisoarea de la Fondul de Pensii? - Bloguri economice

joi, 15 aprilie 2010

Răzvan Pascu: Aţi primit scrisoarea de la Fondul de Pensii?

Fondurile de pensii au expediat in ultimele zile peste 5 milioane de scrisori (da, Posta Romana a facut bani buni din asta…) catre noi, participantii la aceste fonduri de pensii private. Cu siguranta mare parte dintre voi ati primit cel putin o scrisoare de la fondul de pensii ales, iar daca aveti neclaritati referitoare la scrisoarea primita le putem discuta aici, pe blog.

Conform legii, fiecare participant la un fond de pensii private din Romania (pensie obligatorie-pilonul II sau pensie facultativa-pilonul III) trebuie sa primeasca anual, pana la data de 15 aprilie, o scrisoare de informare asupra contributiilor platite si incasate pe contractul sau de pensie.

Este vorba de banii vostri asa ca eu va recomand sa aruncati o privire pe acea scrisoare si sa vedeti daca v-au fost achitate contributiile. In felul acesta puteti verifica si cat de serios este angajatorul vostru si cat de corect plateste contributiile sociale la stat (taxele; in speta CAS-ul).

Ce contine scrisoarea primita pentru pensia obligatorie-pilonul II?

  1. Cel mai important, contine un tabel referitor la contributiile platite in anul 2009. Daca intr-o casuta din tabel apare o liniuta (simbolul “-“) inseamna ca in luna respectiva nu aveti achitata contributia. Daca stiti ca in luna respectiva ati muncit cu carte de munca, in mod normal ar trebui sa aveti si contributie incasata si sa apara pe scrisoare in dreptul lunii respective suma virata catre fondul de pensii, asa ca ar fi bine sa mergeti cu scrisoarea la angajator si sa il intrebati daca v-a achitat CAS-ul pentru acea luna.
  2. Date financiare privind fondul de pensii ales.
  3. Date financiare privind societatea care administreaza fondul de pensii.

Daca sunt nelamuriri referitor la scrisoarea primita, va astept intrebarile aici.

*(mai jos aveti si 2 exemple de scrisori)

ING – scrisoare pentru pensie obligatorie – pilonul 2
Allianz – scrisoare pentru pensie facultativa - pilonul 3

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP