Răzvan Pascu: De ce nu au bani românii? - Bloguri economice

vineri, 23 aprilie 2010

Răzvan Pascu: De ce nu au bani românii?

Pentru ca sunt lenesi si nu muncesc. Acesta ar fi raspunsul scurt.

Daca ar fi insa sa dezvolt, as putea scrie pagini intregi. Pentru ca as avea foarte multe de spus.

In mare, ieri am fost la 3 service-uri auto cu masina si ma rugam eu de mecanicii de acolo sa se uite la masina, pentru o verificare de rutina. Nici un angajat nu avea chef de munca (si nici macar nu se stresa sa para ca are chef de ceva), nici macar sefii lor nu pareau sa fie prea fericiti cu ceea ce fac si nici mai mult chef nu aveau decat angajatii lor. O plictiseala totala, o bataie de joc crunta fata de clienti, o scarba totala fata de ceea ce faceau. Saptamana trecuta, pe drumul spre Ploiesti, am oprit la 4 service-uri auto (dupa ce am luat o groapa mare) ca sa se uite cineva la o roata, insa nimeni nu avea “timp” de asta, desi erau la serviciu. Si nu faceau nimic.

Weekend-ul trecut am fost la Salina Slanic Prahova, cea mai mare salina din Europa. Drumul e ok pana acolo, insa cand ajungi la intrarea in salina ai senzatia ca ai calatorit inapoi in timp. Liftul cu care cobori in salina se zgaltaie atat de infricosator incat iti cam piere cheful de a vedea ceva pe acolo. Inauntru – nimic foarte spectaculos, dar un obiectiv turistic care ar putea totusi fi pus in valoare mai mult. Dar pentru asta ar trebui sa inceapa macar cu lucruri de baza precum lumina (mai multa decat 2-3 neoane, cate sunt in prezent), mai multe cosuri de gunoi si renuntarea la taxa foto daca tot nu iese nici o fotografie in bezna din salina. Probabil ca un primar gospodar ar aplica pentru niste fonduri europene si ar rezolva problema. Insa e greu….e multa munca.

Acum 2 weekend-uri am fost la Mogosoaia si am vizitat expozitia permanenta din interiorul Palatului. Daca nu ati ajuns inca, nu ati pierdut nimic. O adunatura de lucruri neinsemnate amestecate cu lucruri de mare valoarea, cu diverse stiluri si diverse forme, de la usi de lemn vechi de cel putin o suta de ani rezemate de perete si pana la covoare vechi, folosite ca si carpete pe pereti. Probabil ca un director de muzeu gospodar si-ar pune mintea la contributie si ar gasi o solutie ieftina pentru ca vizitatorii sa se inghesuie la expozitie si expozitia sa merite vizitata.

Tara asta e plina de “pierde-vara“. Ma intalnesc zilnic de oameni pentru care este mai simplu sa faca scandal decat sa citeasca o scrisoare, de colegi, amici sau cunostinte care imi spun ca vor sa aiba bani, dar nu fac nimic pentru asta.  Romanul petrece in medie 3,5 ore zilnic in fata televizorului, cel putin 8 ore sta la serviciu si bea cafele, alte 2 ore le petrece in trafic (ca doar nu o sa stea intr-un apartament mic in centru; mai bine casa de 250 mp cu etaj, la capatul orasului) si alte 8 ore le doarme. Cand sa mai faca altceva? Pai cu prietenii cand mai iese la o bere? Dar la meci cand mai are timp sa se uite?

Romanii se plang ca nu sunt joburi, insa la sediile judetene ale Fortei de Munca sunt peste 10.000 de locuri de munca vacante. Romanii se plang ca, spre deosebire de alte tari, aici nu gasesc joburi temporare sau part-time, insa eu am cautat mult timp pe cineva care sa ma ajute contra-cost cu organizarea unui eveniment, project-based, si nu am gasit. Romanii se plang ca au salariile foarte mici, insa productivitatea muncii in Romania este printre cele mai scazute din Europa. Si tot ai nostri pleaca pe banda rulanda in Italia si Spania la “munca”, dar multi dintre ei sfarsesc prin a fura, a cersi sau, in cel mai bun caz, prin a-si depune actele de somaj acolo – ca sa stea si sa primeasca bani.

Eu pana acum nu am gasit alta metoda de a face bani si de a avea ceea ce imi doresc, decat prin munca. Poate exista, dar eu nu am ajuns la ea. Eu nu stiu cum fac altii afaceri si castiga miliarde dintr-un singur contract, cand eu ma uit de 7 ori inainte sa scriu o factura si imi calculez exact toate impozitele pe care (inca) le platesc catre Stat.

Poate ca eu sunt mai “prostanac”, insa experienta m-a invatat pana acum ca nu pot reusi altfel decat cu munca multa, multe incercari si cu o imagine impecabila lasata celor cu care colaborez.

P.S. Imi spune cineva totusi care este secretul succesului celor care reusesc, dar nu muncesc? Ca sa ma reprofilez urgent…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP