Răzvan Pascu: Despre economia Poloniei după catastrofa aviatică... - Bloguri economice

marți, 13 aprilie 2010

Răzvan Pascu: Despre economia Poloniei după catastrofa aviatică...

Polonia este in continuare in stare de soc. Si la fel sunt si altii. Pare incredibil ce s-a intamplat si cum ironia sortii face ca un masacru care urma sa fie comemorat s-a sfarsit cu un alt masacru. Nu stiam prea multe despre cei 20.000 de polonezi omorati la Katin de ofiterii sovietici in 1940, dar un articol foarte bun din ZF m-a deslusit. Cine este interesat de detalii il poate citi aici.

Pentru ca in accidentul aviatic a murit inclusiv Guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, multi s-au asteptat ca zlotul (moneda poloneza) sa aiba de suferit incepand de luni, mai ales ca se stie ca Banca Centrala a Poloniei se afla intr-un plin proces de devalorizare a monedei nationale intrucat deficitul a crescut destul de mult si asta risca sa “strice” tot avantajul pe care il castigase Polonia prin faptul ca reusise sa ramana in plin an de criza (2009) pe crestere economica. Iar anul acesta polonezii si-au mai propus o crestere de 3%. In ultimii 14 ani, economia Poloniei a crescut an de an (inclusiv in plina criza mondiala), iar PIB-ul s-a triplat. Un articol foarte bun pe aceasta tema puteti citi aici.

Personal nu cred ca economia Poloniei va avea prea mult de suferit de pe urma acestei catastrofe aviatice. Economia Poloniei este prea matura si bine ancorata pentru ca astfel de evenimente sa o zdruncine din temelie. Atunci cand institutiile statului functioneaza bine (si in Polonia sunt ani buni de cand functioneaza cel mai bine, comparativ cu alte tari din Europa de Est) nu prezenta unei singure persoane este cea care face economia sa mearga, chiar daca acea persoana este Guvernatorul unui tari (in speta, Polonia). La noi insa, unde oamenii si-au pierdut orice speranta si incredere in institutiile statului, sa renunte Mugur Isarescu la functie, ar fi cu adevarat un semn foarte prost pentru moneda nationala, pentru ca persoana sa reprezinta ultimul reper de moralitate din acea zona, iar romanii ii acorda acestuia mai multa incredere decat oricarei alte institutii ale statului. Chiar si pe piata financiara, cea mai importanta este increderea. (Ne)increderea este cea care face sa se scumpeasca sau nu valuta sau creditele bancare si automat economia sa mearga bine sau prost.

Ceea ce ma uimeste pe mine este insa lipsa de substanta a romanilor, iar cele cateva comentarii pe care le-am citit la acest articol din Gandul ma fac sa ma gandesc serios daca vreodata ceva se va schimba in felul in care gandim, ca si popor. Nu conteaza daca este buna sau nu ideea articolului, de a schimba un avion vechi cu unul nou (fie el chiar si avion prezidential), ci modul in care romanii pun problema si rautatea cu care isi raspund, se gandesc sau filozofeaza pe o tema care este atat de simpla incat doar in Balcani (si mai ales in Romania) poate starni atatea controverse si idei aprinse, pline de ura (aruncati o privire aici pe comentariile de la acest articol).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP