Bogdan Glăvan: Ce poate face statul cu 20% din PIB? - Bloguri economice

duminică, 16 mai 2010

Bogdan Glăvan: Ce poate face statul cu 20% din PIB?

Cristian Pârvulescu recidivează și amenință poporul credul cu fantasma reducerii statului la 20% din PIB. Spun fantasmă deoarece clasa politică actuală nu are nicio intenție în acest sens (bine ar fi…):

“Sunt unii care îşi doresc un stat care să nu consume mult peste 20% din PIB. Şi fac orice pentru ca acest vis să se realizeze. Însă ceea ce îşi doresc este în fapt un nonstat. Un stat care nu mai poate face nimic pentru apărarea egalităţii dintre cetăţeni!”

Serios? Un stat care să consume (na, că te-am prins!) 10% din PIB este neputincios? Nu ar putea asigura “justiția socială”? Un calcul scurt.

10% din PIB trebuie să meargă la actualii și viitorii pensionari (cei care au cotizat o viață și care sunt îndreptățiți să primească acum înapoi ceva). Cheltuielile cu pensiile de stat se ridică în prezent le peste 8% din PIB, dar valoarea va crește în viitor, astfel încât am pus o medie de 10% pentru următorii 20-30 de ani.
Mai rămân 10%. Adică atâția bani cât colectează statul din TVA. Presupunând că toate celelalte impozite sunt eliminate: impozitul pe venit, impozitul pe profit, accizele și, cel mai important, cotizațiile sociale. Presupunând că după toate aceste eliminări, economia ar produce la fel de mult pe cât produce astăzi iar guvernul ar colecta tot 10% din PIB TVA. Ar fi o zecime din PIB-ul actual de redistribuit.

Aceasta înseamnă 12 miliarde de euro. Vă puteți imagina și singuri ce ar face statul cu acești bani. Eu mă gândesc că ar putea completa veniturile a 6 milioane de angajați (aproape toți salariații din România) cu echivalentul salariului minim actual. Sau că ar putea împânzi România cu autostrăzi, la costul normal al acestora discutat aici. Sau că ar putea distribui 1 200 000 de Loganuri full option – alternativ, doar 1 000 000 de automobile dar cu benzina asigurată pe tot anul. Sau că ar putea construi 250 000 de locuințe.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP