Bogdan Glăvan: Efectul de multiplicator se întoarce - Bloguri economice

vineri, 21 mai 2010

Bogdan Glăvan: Efectul de multiplicator se întoarce

Aseară l-am auzit iarăși pe Liviu Voinea vorbind despre efectul de multiplicator al investițiilor publice. Păcat că insistența cu care repetă această eroare îi umbrește alte analize și puncte de vedere rezonabile. Keynesianismul retard pe care îl perpetuează prin această afirmație domnul Voinea (by the way, cu nimic diferit de același soi de afirmații SF-hazlii emise de fostul ministru Pogea) este ridiculizat astăzi de John Taylor de la Stanford.
Taylor prezintă concluziile unui studiu încă nepublicat al economiștilor de la FMI, elaborat pe baza unui model matematic sofisticat (GIMF): creșterea cu 1% a cheltuielilor guvernamentale duce la creșterea pe termen scurt cu 0,7% a PIB, după care efectul se evaporă rapid; This means that government spending crowds out other components of GDP (investment, consumption, net exports) immediately and by a large amount.


După cum se vede din grafic, concluziile economiștilor FMI sunt total opuse celor trase de angajații guvernului american, în frunte cu Christina Romer, șefa Council of Economic Advisers, care susțin (ca și Liviu Voinea) că guvernul ne poate face pe toți mai fericiți prin simpla creștere a cheltuielilor bugetare (păcat că acestea nu pot depăși 100% din PIB, ca să-i facem fericiți și pe extratereștri).

Taylor precizează – foarte important în opinia mea – că atât GIMF cât și alte modele care neagă existența unei relații de cauzalitate (durabile) între cheltuielile publice și PIB sunt de inspirații neo-keynesiană. Ceea ce este o veste proastă pentru Liviu Voinea. Ar trebui să-și updateze un pic keynesianismul dacă dorește să fie luat în serios nu doar de realizatorii de emisiuni TV dar și de colegii lui economiști.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP