Bogdan Glăvan: Mizeria economismului - Bloguri economice

marți, 4 mai 2010

Bogdan Glăvan: Mizeria economismului

Este aproape o certitudine că FMI şi guvernul discută creşterea fiscalităţii. Unii ar vrea mai degrabă creşterea cotei unice la 20% şi a TVA la 25%, alţii ar vrea impozitarea progresivă cu 25% a veniturilor peste 4000 de lei ş.a.m.d. Magnitudinea ajustării fiscale – uriaşă, în opinia mea – arată elocvent cât de proastă este situaţia finanţelor publice: foarte, foarte proastă.

Măsurile proiectate sunt anti-economice, în sensul că subminează prosperitatea românilor. Într-o lume normală, aceste măsuri ar fi măturate de opinia publică cât ai clipi din ochi. În secolul al XXI-lea însă, sănătatea statului este mai presus de prosperitatea naţiunii. Toate politicile sunt înfăptuite având în vedere creşterea puterii statului, a Leviathanului, de parcă din puterea statului ar decurge bunăstarea indivizilor, nu invers!

Creşterea fiscalităţii poate duce la echilibrarea temporară a bugetului. Mai rău este că creşterea birurilor şi sărăcirea masivă a populaţiei este considerată soluţia pentru ieşirea din criză. România are oricum una din cele mai mari poveri fiscale din Europa şi una din cele mai distructive birocraţii din lume. Creşterea taxelor acum va da înapoi România cu 20 de ani.

Ce este de făcut? Aparatul de redistribuit avuţie, uriaşa ficţiune prin care fiecare încearcă să trăiască pe spinarea celorlalţi (aşa cum spunea Bastiat cu secole în urmă) – statul – este falimentar. A jefuit atât de mult şi a risipit ce a jefuit cu atât de multă eficienţă încât este în pragul prăbuşirii. Nu poate fi ţinut în viaţă decât prin continuarea exproprierii pe scară mai largă. De la înălţimea scaunului ministerial logica economică se vede exact invers:
“Sa creasca impozitul pe masinile cu motoare de peste doi litri (2.000 cmc), ca in Italia, ca sa ajungi in cativa ani sa mai platesti inca o data masina. O sa geama toti astia cu Q7… Ar trebui sa punem o taxa pe a doua proprietate, pe a treia proprietate.

Acum aflăm că prin impozite se naşte avuţia! Mizeria de economie predată de guvern poate fi rezumată astfel:
“Eu sunt bureaucrat-god, iar voi sunteţi stupid people. Acum o să vă iau banii, iar mâine vom fi cu toţii mai bogaţi.”

Aceasta este reţeta pe care socialiştii greci au pus-o în practică timp de decenii şi, după cum se vede, nu au avut prea mult succes. Motivul este că în confruntarea cu logica socialistă legile economiei ies până la urmă învingătoare. Populaţia se revoltă împotriva hoţiei instituţionalizate fără să iasă în piaţa publică; este mai eficient să mituieşti organul de control. Unii se revoltă mai tare şi emigrează (milioane de români au procedat astfel în ultimul deceniu). Alţii renunţă la producţie, la acumularea de capital uman profitând de binefacerile lui Welfare ‘Robin Hood’ State. Alţii părăsesc rândurile producătorilor intrând în tagma jefuitorilor; spiritul antreprenorial productiv dispare fiind înlocuit de dorinţa de parvenire în clasa birocratică. Rezultatul este orice dar nu prosperitate pentru toţi.

Să nu ne lăsăm păcăliţi. Cei care ne conduc au mult mai puţină legătură cu economia decât are Juventus Colentina legătură cu fotbalul adevărat.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP