Bogdan Glăvan: Și dacă datoria externă va ajunge în 2012 la 70% din PIB? - Bloguri economice

luni, 17 mai 2010

Bogdan Glăvan: Și dacă datoria externă va ajunge în 2012 la 70% din PIB?

Ministrul Vlădescu a spus astăzi că “Pe deficitul de 6,8% din PIB convenit cu FMI statul trebuie să împrumute bani noi, fără rostogolirea obligaţiilor curente angajate, de 7,5-8 miliarde euro, ceea ce va urca datoria publică la 36-37% din PIB anul acesta şi la 40% anul viitor”.
E bine de știut.

Tot domnia sa ne informează că în absența austerității bugetare, deficitele bugetare mai mari ar antrena creșterea mai puternică a necesarului de finanțare și, deci, a datoriei publice: 11 miliarde anul acesta și încă 9 miliarde anul viitor. “Astfel, în doi ani am fi avut 20 miliarde euro bani la datoria publică. În doi ani, datoria publică se ducea de la aproximativ 30% din PIB la peste 50% din PIB.

În luna martie guvernul trimitea la Bruxelles Programul de convergență care conținea acest tabel, potrivit căruia datoria publică a României va fi în 2010 de 28,3% din PIB. Am atras atenția încă de atunci că cifrele sunt scoase din pălărie. Și am adăugat că, incluzând banii pe care trebuie să îi returnăm FMI-ului și UE, datoria publică va sălta la 60% din PIB.

Guess what? Datoria României nu va fi 50% din PIB – procent afirmat public, fără austeritate bugetară dar și fără luarea în calcul a împrumutului de la Fond, nu va fi nici 60%, așa cum m-am hazardat eu (se pare, corect, la vremea respectivă), ci mai mult. De ce? Pentru motivul că România va mai încheia încă un acord de împrumut cu FMI. Nu am motive să presupun că economia va ieși din criză: pe de o parte, concedierea bugetarilor fără liberalizare economică va duce la contracția PIB; pe de altă parte, nu este deloc clar la această oră dacă, când și cu cât își vor reveni economiile vest-europene – încercate, vorba președintelui, de “al doilea val de criză”. Așa că mă îndoiesc că România va ieși la promenadă pe piața financiară internațională fără celebra „centură de siguranță”. Deci, ar trebui să punem de pe acum la socoteală vreo 10% din PIB centură de siguranță nou-nouță.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP