Cristian Orgonaş: Ce înseamnă creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% - Bloguri economice

marți, 4 mai 2010

Cristian Orgonaş: Ce înseamnă creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%

Ziarul Financiar a publicat astazi pe surse informatia conform careia FMI a cerut guvernului roman cresterea TVA de la 19% la 24% si a cotei unice de la 16% la 20%, astfel incat deficitul bugetar stabilit initial sa fie respectat.

Sa facem un calcul:

- anul trecut, din TVA s-au incasat 34.2 mld lei. Daca Taxa pe Valoare Adaugata va creste la 24%, plusul de incasari la buget ar trebui sa fie de aproximativ 9 mld lei in urmatoarele 12 luni

- tot anul trecut, din impozitul pe profit, salarii si venit s-au incasat 30.4 mld lei, iar o crestere a cotei unice de la 16% la 20% va duce la o crestere a incasarilor la buget cu 7.6 mld lei.

- in total, din cresterea TVA si a cotei unice s-ar incasa la buget cu 16.6 mld lei mai mult, ceea ce inseamna aproximativ 10% din veniturile bugetare si 3.3% din PIB.

Chiar daca incasarile nu vor creste direct proportional cu cresterea taxelor, suma ramane uriasa.

Acum, sa ne intrebam de ce ar vrea FMI ca incasarile guvernului sa creasca cu echivalentul a 3% din PIB in urmatorul an? Acest procent reprezinta jumatate din tot deficitul prognozat pentru 2010!

Ministerul de Finante a negat ca se discuta despre o asemenea crestere a taxelor, insa nu cred ca iese fum fara foc. In plus, daca FMI cere o crestere atat de mare a celor doua taxe principale, inseamna ca lucrurile au scapat de sub control in ceea ce priveste executia bugetara.

Personal, ma indoiesc ca majorarile vor avea amplitudinea indicata de ZF – situatia incasarilor la buget nu este atat de dramatica incat sa fie nevoie de o crestere cu 5% a TVA si 4% a cotei unice.

De ce se afla guvernul in corzi? Graficul de mai jos explica totul – cum sa stimulezi cresterea economica, atunci cand aproape 80% din veniturile la buget se duc pe salarii si ajutoare sociale?


Citeste si acest articol


Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP