Cristian Orgonaş: Deprecierea euro în raport cu dolarul îi arde la buzunare pe românii cu credite în dolari, franci sau yeni - Bloguri economice

luni, 17 mai 2010

Cristian Orgonaş: Deprecierea euro în raport cu dolarul îi arde la buzunare pe românii cu credite în dolari, franci sau yeni

Datele BNR arata ca la sfarsitul lunii martie, soldul creditelor acordate de banci in alte valute decat euro a totalizat echivalentul a 16.3 mld lei sau ~4 mld euro, dintre care 12.4 mld lei reprezentau creditele acordate populatiei, iar 3.9 mld lei cele acordate companiilor.

In ceea ce priveste creditele acordate populatiei, echivalentul a 8 mld lei reprezentau credite pentru consum, 3.7 mld lei credite pentru achizitionarea de locuinte, iar 0.6 mld lei credite pentru alte scopuri.

Ce intelegem de fapt prin “alte valute”? Intelegem dolari, franci elvetieni si eventual yeni japonezi (sa nu uitam ca in 2006-2007 au existat banci care promovau imprumuturile in yeni ca alternativa mai ieftina la cele in euro).

Acum, sa aruncam o privire asupra evolutiei din ultimele 5 luni a celor trei monede in raport cu leul: dolarul s-a apreciat cu 14.5%, yenul cu acelasi procent, iar francul s-a apreciat cu 4.8%. In ultimii doi ani, leul a pierdut 46% in fata dolarului, 33% in fata francului si 62% in raport cu yenul.

Concluzia – cei care s-au imprumutat in aceste valute au serios de suferit de pe urma deprecierii monedei nationale in ultimii ani. Cati romani au credite in alte valute? Daca luam in considerare o suma medie imprumutata de 30-40.000 de euro (echivalent), rezulta ca peste 100.000 de persoane au contractat credite in alte valute decat euro, dintre care cel putin 20.000 au credite ipotecare. In realitate, s-ar putea ca numarul celor cu astfel de credite sa fie de fapt dublu

Ce urmeaza? BNR nu este interesata decat de evolutia leu/euro, astfel ca daca pe pietele internationale euro se va deprecia in raport cu dolarul (si/sau cu alte valute), iar BNR va mentine stabil cursul leu/euro, inseamna ca intreaga depreciere a euro in raport cu aceste monede va fi transferata in cursul leu vs monedele respective.

Adica leul va continua sa se deprecieze in raport cu dolarul daca dolarul va continua sa se aprecieze in raport cu euro. La fel se va intampla si in cazul francului elvetian sau yenului japonez.

Astfel, cei care au credite in alte valute si nu le mai pot plati, vor fi victimele colaterale ale eforturilor BNR de a mentine stabil cursul leu/euro.
PS: nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla daca euro se va deprecia masiv in raport cu dolarul, iar in acelasi timp, leul se va deprecia in raport cu euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP