Cristian Orgonaş: Dobânzile la creditele in lei au scăzut uşor în martie - Bloguri economice

marți, 4 mai 2010

Cristian Orgonaş: Dobânzile la creditele in lei au scăzut uşor în martie

BNR a publicat astazi date privitoare la evolutia dobanzilor aplicate de banci la creditele acordate in luna martie, situatia fiind urmatoarea:
- DAE la creditele noi pentru consum acordate populatiei a scazut de la 20.97% in februarie la 20.27% in martie, in timp ce DAE la creditele ipotecare noi a scazut de la 12.56% la 12.41%.
- dobanda medie la creditele noi in lei acordate companiilor a fost in luna martie de 12.12%, in scadere fata de 13.23% in februarie.

In acelasi timp, rata dobanzii de politica monetara a BNR s-a redus de la 7% in februarie la 6.5% in martie si aprilie (acum este 6.25%), iar ROBOR la trei luni (echivalentul euribor pentru creditele in lei) s-a situat in jurul nivelului de 6% in martie, procentul fiind usor mai redus in aprilie, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.

Daca discutam despre creditele noi in valuta, datele arata ca DAE a scazut de la 9.75% la 9.42% in cazul creditelor pentru consum, si a crescut de la 5.49% la 5.84% in cazul creditelor ipotecare. Dobanda la creditele pentru companii a scazut de la 6.11% la 5.97%.

Pe de alta parte, dobanda medie la depozitele noi constituite in lei de catre populatie a scazut de la 8.94% in februarie la 8.4% in martie, iar datele pe aprilie vor indica cel mai probabil, o dobanda medie mai mica de 8%.

Concluzia – bancile renunta cu greu la marjele mari dintre dobanzile la credite si cele la depozite, in conditiile in care cererea de credite este foarte mica, iar restantele continua sa creasca.

Trandul dobanzilor este insa unul de scadere, atat la depozite, cat si la credite.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP