Dan Popa: Banca Naţională a Portugaliei: ”Sistemul naţional de educaţie este fragil. Cel judiciar trebuie reformat” - Bloguri economice

marți, 18 mai 2010

Dan Popa: Banca Naţională a Portugaliei: ”Sistemul naţional de educaţie este fragil. Cel judiciar trebuie reformat”

« In ciuda progreselor recente, sistemul de educatie portughez ramane fragil, comparat cu cele din statele dezvoltate si constituie un obstacol in calea cresterii economice”, se arata in Raportul de activitate al Bancii Nationale a Portugaliei (BNP) publicat astazi.

BNP mai sugereaza reforme care sa amelioreze „intarzierile judiciare” si  recomanda ca problemele bugetare sa nu fie privite strict pe termen scurt , ci ca o problema structurala care trebuie corectata.

Guvernul portughez a aprobat in urma cu cateva zile un nou plan de măsuri anticriză, care include reducerea cheltuielilor publice, majorarea TVA-ului şi a taxelor, totul pentru a accelera reducerea deficitului bugetar.

Conform măsurilor anunţate de prim-ministrul Jose Socrates la sfârşitul consiliului de miniştrii, salariile de top din sectorul public precum şi salariile politicienilor şi ale membrilor guvernului vor fi diminuate cu cinci procente. Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi majorată de la 20 la 21 de procente, iar profiturile marilor companii şi ale băncilor vor fi taxate suplimentar, cu 2,5 procente. În plus, impozitele pe venit vor fi majorate cu 1,0 până la 1,5 procente.

Potrivit lui Jose Socrates, prin aceste măsuri Portugalia va putea să reducă deficitul bugetar la 7,3 procente din PIB în acest an, faţă de 8,3 procente cât estima iniţial în luna martie, şi la 4,6 procente din PIB în 2011, faţă de 6,6 procente din PIB cât estima anterior.

„Aceste măsuri sunt cruciale pentru a restabili încrederea şi a asigura finanţare pentru economie”, a declarat Jose Socrates.

Anul trecut, Portugalia a înregistrat un deficit bugetar de 9,4 procente din PIB, ceea ce i-a determinat pe investitorii să vândă activele portugheze.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP