Dan Popa: Ce nu pricep - Bloguri economice

luni, 24 mai 2010

Dan Popa: Ce nu pricep

Avem cateva probleme structurale in economie, dar cei care conduc ori sunt orbi, ori sunt prosti ori au o mentalitate de corporatisti.
Atunci cand exista o problema serioasa, la mine in familie se facea un fel de consiliu de familie. Veneau cei care aveau resurse -bunicul din Maramures, cei care aveau scoala- tata si cei care puteau oferi solutii. Se puneau la masa si pana nu rezolvau in vreun fel problema, nu se ridicau.
Uneori discutiile se intindeau si opt ceasuri, dar nimeni nu se ridica de la masa pana nu se gasea solutia.
Ce se intampla la noi? Sfanta Treime (Guvern-Presedintie- Sindicate) pare a fi o adunatura de pareri divergente. In loc de inepte talk-shouri e nevoie de discutii riguroase si flexibile.

Am discutat cu oameni din BNR. Am vorbit si cu cei din Guvern. Am avut interesante dialoguri cu apropiati ai Cotroceniului. Exista o fractura cel putin umana, daca nu institutionala. Si culmea, fiecare are dreptatea lui.
Cei din BNR spun asa. “Dom`ne, noi avem trecut in statut faptul ca nu acceptam si nu dam sugestii. De aia suntem independenti, whatta hell.”

Guvernul pare cel mai rupt de realitate. Vladescu e convins ca e al mai inteligent si ca solutiile celorlalti nu merg pur si simplu. Videanu admite ca nu stie ce planuri are Guvernul, dar sa asteptam pana miercuri cand isi va asuma raspunderea. Nu e normal asa ceva.

Presedintia crede si ea ca e cea mai desteapta institutie din stat. Nimeni nu lasa deoparte chestiuni debile gen statut, atributii, job description, ca sa rezolve o problema care ne priveste pe toti.

Sindicatele sunt pe alocuri, greu de inteles. Asta ca sa nu folosesc cuvinte mai dure.
Cei care fac studii pentru Guvern sunt oameni fara indoiala, destepti. Destepti si orgoliosi. Incerci sa le spui ca mai sunt si alte variante inafara cosirii cu 25% a salariilor? Esti un prost. Intrebi la BNR daca in vremuri din astea nu ar trebui flexibilizat vreun subpunct din Statutul Bancii? Pai ce faci?, urmaresti destabilizarea Bancii? Presedintia are si ea argumentele ei. „Pai daca toti ezita, cineva trebuie sa ia masuri, nu?”

Toti discuta intre ei, dar nu reiese nimic concret care sa fie util economiei.
„Pai n-ai vazut ce a facut Vosganian? A venit aici disperat dupa bani, dupa care a zis ca BNR l-a obligat sa vanda un miliard de euro”, imi spune cineva. Noi nu ne bagam. Nu dam si nu primim sugestii. Mai ales tampeniile cu impozitarea 100% a profitului sau cea cu vanzarea unei parti din rezerve.

La Guvern, lucrurile sunt si mai complicate. Exista consilieri economici, exista departamente de macroanaliza, dar se pare ca nu exista comunicare intre ele. Nimeni nu stie ce calculeaza celalalt.
S-o spunem clar. Institutiile statului nu comunica intre ele. BNR e luata prin surprindere de unele actiuni ale Guvernului. Presedintia surprinde Guvernul. Omul de rand e surprins de fiecare dintre ele si de toate luate impreuna.

Lipseste comunicarea si nu vreau sa dau acum mai multe detalii.
Lipseste o atitudine normala generata de criza. Lasati fratilor, statutele deoparte si asezati-va la o masa. Puneti toate datele cap la cap si scoateti tara din criza. Nu e mare lucru, ca nu suntem in situatia din Grecia. Dar nu mai mintiti ca nu sunt alte solutii si puneti-va pe treaba. Sau plecati naibii acasa daca nu va pricepeti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP