Dan Popa: Consiliul Economic şi Social. Caragiale, Sfânta Treime şi FMI. Bonus: ce n-am apucat să-l întreb pe Vlădescu - Bloguri economice

luni, 17 mai 2010

Dan Popa: Consiliul Economic şi Social. Caragiale, Sfânta Treime şi FMI. Bonus: ce n-am apucat să-l întreb pe Vlădescu

Cand voiau sindicatele ceva, nu voiau patronatele. Cand voiau patronatele, sareau aia de partea Guvernului. Cand voia Guvernul tropaiau ca arsi sindicalistii si patronatele. Numai ministrul Vladescu statea calm intr-o camera separata si discuta cu ziaristii. Care ziaristi erau inghesuiti ca sardelele, de ajunsesera sa-si faca involuntar respiratie gura la gura.

L-am intrebat pe dom` Vladescu la o cafea, “dom`ministru, nu v-ati gandit atunci cand ati redactat scrisoarea asta, cand i-ati dat  cu mouse-ul “save as” acolo pe computer, ca se va ajunge aici? “Ba da, zice Vladescu” . Pai zic, si nu era mai bine sa scurtati perioada asta de urlete si de amenintari cu iesitul in strada, negociind-o mai intai cu sindicate, patronate…? La ce va referiti, zice ministrul? Pai zic la toata agitatia….”Aaaa, oricum se intampla”, zice Vladescu. Dar zic, un plan B aveti? “Plan B la ce?” In cazul in care  nu trece scrisoarea prin CES…”Eu sper sa nu fie nevoie de un plan B” a zis Vladescu. Pana la urma va fi, se pare, nevoie.

Cand m-am intors la sedinta CES, circul era in toi. Bogdan Hossu, ridica amenintator tonul. Astalaltul, Costin, statea, isi batzaia piciorul si isi scrijelea vopseaua telefonului. Placere sau nervi, habar n`am. In plus, a scos o o hartie cu antetul PSD pe care a citit-o, a ras-citit-o si a bagat-o inapoi, intr-un plic mare, A4. Dupa care isi striga omul de la masa Treimii sa-i spuna ca nu cumva sa voteze.

Cezar Coraci era la costum. Incerca si el sa spuna cum i se pare ca ar fi mai bine pentru toti. “Toti” aia, vociferau.  Nimeni nu se intelegea cu nimeni, dar presedintele sedintei a supus  brusc ceva la vot. Ziaristii  se intrebau intre ei ce se voteaza. Se vota daca sa dea aviz favorabil scrisorii cu FMI. Pana la urma, nu s-a dat vot pozitiv. N-a vrut Sfanta Treime. O treime  dintre meseriasii aia voiau sa dea aviz pozitiv. O alta treime a zisd ca in niciun caz, iar cealalta Treime a zis ca se abtine. Din 45 de votanti, 15 erau pro, 15 contra si 15 nu prea aveau pareri bine conturate. Deja sfanta Treime incepea sa ma enerveze.

La un moment dat, vocea cu decibelii cei mai de sus anunta iar ca se voteaza. Nu e foarte clar ce anume,  dar mainile se ridicau tot pe Treimi. Pe principiul Sfintei Treimi.

Era haios. Se uitau de fapt unii la altii si daca sindicatele ridicau mana, era semn ca patronatele trebuie sa nu voteze. Ghizdeanu de la CNP era calm. Hossu facea spume de nervi. Vladescu ii explica pe hol unuia de la Asociatia Alora Care Fac Tichete de Masa ca incearca sa-l faca din cifre si ca n-o sa reuseasca. Le-a dat Asociatia Alora Care Fac Tichete de Masa mapa cu documente inapoi si le-a zis sa isi revizuiasca cifrele, ca-s gresite.

Aia au bagat capul in tichetul de masa si au zis c-o sa mai revina ei.

La final, iar vot. Ultimul. Sfanta Treime se plictisise. Ziaristii intrebau ce s-a intamplat. Ceva se votase, chiar in incheiere. Se votase ca de fapt nu se intamplase nimic.

Se va trimite Guvernului o scrisoare in care fiecare isi va mentiona pozitia. Chestie care puteau s-o faca inca de acum 9 zile, dealtfel.

Apoi, se va incerca o re-formulare a scrisorii care va fi trimisa FMI.

Ce mi-a placut: romanii sunt vioi si le place sa se auda. Cu cat se aud mai puternic, cu atat sentimentul de incredere in ceea ce spun devine mai puternic. Prin urmare, ridica si mai tare vocea. Campion- Bogdan Hossu
Ce nu mi-a placut: Discutiile nu au fost la obiect, punctuale. De-o pilda,  sa vina Patronatele si sa spuna uite dom`ne noi vrem urmatoarele schimbari. Ics la suta mai putin la taiatul salariilor, igrec la suta mai putin la taiatul pensiilor (la pensii au spus ca alea sub 1000 de lei sa nu fie impozitate, e drept), sindicatele sa vina si ele cu propuneri concrete si pe urma sa inceapa negocierile. Mai las eu tz la suta, mai lasi si tu. In final, asta-i textul, sa-l trimitem.

Azi s-a votat de fapt amanarea rezolvarii unei probleme.
Sentimentul final cu care am ramas a fost ca inafara spectacolului, nu exista intentii serioase de a rezolva problema Romaniei. Important e sa acoperi vocile tuturor si la final sa dai declaratii pe televiziuni. Imi pare rau. Asta am vazut si asta inteleg sa marturisesc.

Bonus:
N-am apucat sa-l intreb pe ministrul Finantelor niste chestii de bun simt. Ca de pilda: Ce a negociat de fapt Romania cu FMI, de s-a ajuns in situatia asta disperata? Cand negoiciezi, ambele parti castiga ceva, presupun. Ce a castigat Romania?

Ce fine-tunning facem noi, cand venim cu masuri din astea brutale, de neam prost? Reglejul fin inseamna altceva. Mai cobori 0,1% dintr-o taxa, mai urci 0,1% din alta…nu ce se intampla aici si acum.

De ce Statelor li se permit datorii de miliarde de euro, dar la randul lor, aceleasi State ameninta companiile pentru datorii infinit mai mici? E moral ca eu, daca datorez un milion de euro, sa-l amenint pe cel care are sa imi dea un euro, ca-l scot din piata daca nu-mi da suma imediat? Ce tie nu-ti place, altuia de ce-i faci?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP