Dan Popa: Kahn, FMI: "Aceasta e o criză de încredere în politică. Dacă toţi strâng cureaua simultan, nu mai poţi avea creştere" - Bloguri economice

vineri, 21 mai 2010

Dan Popa: Kahn, FMI: "Aceasta e o criză de încredere în politică. Dacă toţi strâng cureaua simultan, nu mai poţi avea creştere"

“Nu cred ca zona euro risca sa explodeze. Exista o criza, dar e nevoie de un plan. Nu poti asigura totusi, un mecanism de crestere economica doar pocnind din degete”, a declarat directorul general al FMI intr-un interviu difuzat aseara de France2. “Exista solutii pentru rezolvarea acestei crize. Dar trebuie luate si in plus, trebuie sa le iei la timp. Aceasta criza este una de incredere in politica si politicieni », a mai spus Kahn.

Intrebat despre speculatii si speculatori, Kahn a raspuns ca ar trebui ca lupta sa fie « fara mila » dar ca prima batalie castigata ar fi daca ai reusi sa ii faci sa piarda in urma speculatiilor.

Kahn a mai spus ca euro nu este « terminat » ca moneda dar ca e nevoie de mai multa coordonare politica. « Nu poti sa imparti aceeasi moneda si sa nu imparti si responsabilitatea comuna a unor decizii politice ». Apoi a facut o comparatie usoara, dupa parerea mea. “Suntem in mijlocul unui râu. Daca ne intoarcem pe malul de pe care am plecat, pierdem euro. Daca inaintam, e nevoie de o Europa mai unita »  Seful FMI a recomandat ca masurile de austeritate ale statelor sa nu fie inghesuite in intervale scurte de timp pentru a nu apasa prea greu pe reluarea cresterii economice. « Daca toata lumea strange cureaua simultan, nu vom avea crestere economica », a eplicat Kahn. El a tinut sa adauge ca nu Grecia este cauza relelor in Europa. « Grecii reprezinta 2-3% din PIBul Eurozone. Nu scaderea economiei lor ne trage in jos pe toti », a spus Kahn.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP