Dan Popa: O propunere. Lăsaţi autostrăzile, faceţi ILF-uri - Bloguri economice

luni, 24 mai 2010

Dan Popa: O propunere. Lăsaţi autostrăzile, faceţi ILF-uri

Autostrazile sunt un soi de fata morgana. Exista pe hartie, se elibereaza facturi consistente dar de vazut nu le vezi. Banii se evapora. Pe surse, “drumarii” au luat in primele luni din an bani cat sa umfle arieratele cu vreo 300 de milioane de euro. Autostrazile care se fac la noi sunt scumpe si sunt la limita vizibilitatii. Un primar dintr-o localitate imi spunea ca s-a trezit recent cu doi straini cu legitimatii ale Fondului Monetar, care voiau sa verifice existenta unui drum care aparea in acte dar care in realitate nu exista.

Propunerea mea e banala. Faceti, stimati guvernanti, ILF-uri. Colectati marfa produsa in gospodariile taranesti. Faceti niste depozite unde producatorii agricoli sa poata aduce marfa. Veti fi surprinsi de cati bani ati putea aduna. Taranul nu va mai vinde altor intermediari pe bani de nimic si fireste, fara factura, ceapa, patrunjelul, marul sau strugurii. E si un paradox aici. Producem marfuri eco (cele mai scumpe in Europa) dar nu suntem in stare sa fiscalizam domeniul care in alte tari aduce si 10% din veniturile bugetare. Pe tot drumul asta se emit facturi, s-ar putea ajunge chiar la export …oricum e rost de bani la buget.
Doi. Faceti cum au facut bulgarii. Sunt probleme cu evaziunea la granita? Externalizati serviciile vamale britanicilor (sau oricaror altora care sunt seriosi). Bulgarii au adus la buget sume suplimentare de 400 mil euro in 3 saptamani. Nu taiati debil pensiile, ca mai sunt si alte solutii. Multe alte solutii. Acum ma grabesc la o intalnire, dar am sa revin asupra acestor idei.
PS. O fi adevarat zvomul ca cei de la Vinci se saturasera sa vada aceleasi fete care contesta licitiatiile, in speranta obtinerii unor sub-contracte avantajoase? Ca sunt scarbiti de procedurile locale? Sa facem un calcul. Cat au adus pana acum autostrazile la buget si cat au inghitit? Avem nevoie de autostrazi in mod necesar sau de bani?
Suflecati`va mainile si puneti-va pe treaba, nu pe talkshow-uri. Sau citeste aici

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP