Dan Popa: Politicienii şi economiştii se ceartă între ei. Anorexia fotomodelelor şi leşinul de stat - Bloguri economice

duminică, 16 mai 2010

Dan Popa: Politicienii şi economiştii se ceartă între ei. Anorexia fotomodelelor şi leşinul de stat

E o fractura undeva, intre politicienii si economisti. Citeam intr-un ziar francez acum vreo ora si le dau dreptate.Ambele tabere -politicienii si economistii- se acuza reciproc chiar daca discret, deocamdata. Grecia vrea sa dea in judecata Goldman Sachs pentru ca i-a agravat criza. Oameni politici versus bancheri, asadar. De cealalta parte, economistul sef al Băncii Centrale Europene, Juergen Stark, vorbeste despre stoparea presiunilor politice si despre vina acelorasi politicieni care nu sunt in stare sa opreasca adancirea crizei.
Sarkozy cu Merkel se ratoiesc la cei care speculeaza (bancheri si proprietarii de fonduri de investitii) ? Imediat, sare economistul sef al Unicredit, Marco Annunziata spune ca singura preocupare concreta a politicienilor a fost sa diabolizeze pietele. ”O cale de a-si masca propriile dificultati in actul guvernarii”, completeaza el.

Politicul reproseaza economicului dezmatul. Economistii reproseaza politicienilor inconsistenta actiunilor si neimplicarea (nu stiu, nu pot sau nu vor sa se implice).

Cred ca ceva se va intampla in actualul mers al lucrurilor. Apar prea multe fisuri. Mai multe si mai repede decat pot fi acoperite. Poate daca reglementarea bancara ar fi avut loc imediat dupa izbucnirea crizei…poate ca daca acum in ultimu ceas s-ar mai face ceva, ar mai putea fi salvat sistemul. Dar deciziile se iau greu, nu mai stii cine de partea cui este, asa ca fiecare incearca sa se salveze pe cont propriu, chiar daca efectul agregat este mai rau pentru toti.

Si inca o observatie. Mi-a trecut prin cap cand ma intorceam de la piata. Acum e la mare moda cura de austeritate. Cu cat e mai drastica, ei bine, cu atat vei fi mai sanatos. Eact ca la fotomodele, care erau cu atat mai apreciate cu erau mai slabe. Cu cat treceau la randu-le printr-o austeritate culinara mai mare, ca sa zic asa. Multe dintre anorexicele alea au lesinat pe scena de atata austeritate. E posibil ca si Statele sa lesine? Grecia pare cam lipotimica…

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP