Dan Popa: Ştirile zilei. Pamflet scurt - Bloguri economice

marți, 4 mai 2010

Dan Popa: Ştirile zilei. Pamflet scurt

Euroland ar putea trece la adoptarea leului ca moneda unica, dupa ce experientele Greciei au demonstrat vulnerabilitatea zonei euro. Un ambitios plan a fost aprobat in aceste zile, tintele fixate de Guvernul roman impunand statelor din Euroland adoptarea unor conditii dure pentru a li se permite trecerea la leul nou. Astfel, deficitele bugetare cumulate nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB-ul tuturor tarilor care au adoptat euro, o echipa de specialisti condusa de Sebastian Vladescu urmand sa verifice periodic stadiul conditiilor de aderare la leu. Dovedind flexibilitate, Romania ar putea imprumuta la o dobanda convenabila tarile din Euroland, singura conditie fiind ca acestea sa creasca TVA-ul si sa dea afara un milion de bugetari. Lista cu numele celor care vor fi disponibilizati va fi gata in aceste zile, potrivit unor surse apropiate Ministerului.

Surse din cadrul Finantelor au declarat ca modelul de crestere economica al Romaniei va fi schimbat radical in perioada urmatoare. Argumentul este ca vechiul model –cel al racului- nu mai este sustenabil.

Liderii sindicali din Romania au declarat ca marirea TVA este cea mai sigura cale pentru cresterea veniturilor. Afirmatia este la fel de dificil de demonstrat ca cea potrivit careia cea mai usoara cale de a ucide un om este sa-l decapitezi. Cand au auzit acest lucru, liderii sindicali au refacut calculele.

Comisia de buget-finanţe a Senatului a aprobat marţi un raport favorabil proiectului de lege privind programul guvernamental de construcţie de locuinţe ,,Renaşterea satului romanesc; 10 case pentru specialişti”. Specialistii lucreaza acum la varianta imbunatatita a Programului, care se va numi “Adevarata Renastere a satului romanesc”, in care cele 10 case vor fi dotate cu cate un jeep, o piscina si pana cand vor fi angajati amaratzii de bugetari, vor fi date in folosinta rudelor primarilor pentru a le testa.

O mare problemă a economiei româneşti, semnalată de Dumitru Costin în cadrul convorbirilor cu FMI este Codul Fiscal, care permite evaziunea fiscală. „Chiar dacă zâna FMI ne-ar plăti toate datoriile, cu actualul Cod Fiscal agenţii economici şi-ar permite să nu plătească taxele şi impozitele”, a spus preşedintele BNS. Agentii economici spun la randul lor ca o mare problema a economiei romanesti sunt sindicalistii, care in loc sa fie de acord cu renuntarea la anumite privilegii, permit mai degraba cresterea taxelor ca sa poata fi ei mentinuti in functii.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat marţi, la ieşirea de la discuţiile cu Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, că se poartă discuţii şi nu s-a concluzionat încă nimic, dar că încearcă să nu se schimbe taxele. Chiar daca se vor schimba, nu vor fi schimbari de substanta ci mai degraba se vor schimba intre ele. Astfel, TVA va deveni cota unica de 19%, iar cota unica de 16% va fi actualizata cu inflatia din 1990 incoace si se va chema Taxa pe Valoarea Alaturata. In rest, nimic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP