Dan Popa: Sunt zile la fel de dramatice ca în momentul prăbuşirii Lehman. Trichet o zice, nu eu - Bloguri economice

sâmbătă, 15 mai 2010

Dan Popa: Sunt zile la fel de dramatice ca în momentul prăbuşirii Lehman. Trichet o zice, nu eu

Pietele se afla in cea mai dificila perioada de dupa al doilea razboi mondial, a explicat seful bancii centrale Europene, Jean-Claude Trichet, intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel si citat de AFP. “Am trait si traim vremuri cu adevarat dramatice”, a mai aratat Trichet, care aseamana momentul actual cu cel de dinaintea caderii Lehmann Brothers, in septembrie 2008.

Statele dezvoltate se confruntă cu misiunea „titanică” de a restabili nivelul datoriei publice la cel înregistrat înainte de criză, dar, dacă nu vor reuşi, vor fi afectate de majorarea costurilor împrumuturilor şi limitarea creşterii economice, se arată într-un raport publicat vineri de Fondul Monetar Internaţional, preluat de Reuters.

Practic, datoriile vechi sunt acoperite prin datorii noi care sunt mai mari decat cele anterioare, ceea ce agraveaza situatia. Unii macroeconomisti vorbesc despre o posibila inflatie prin care aceste probleme sa fie rezolvate. Altii, mai sceptici, spun ca zona Euro nu mai poate functiona in acest fel si ca nu e deloc exclus sa asistam la parasirea ei de catre anumite tari. Sunt prea multi bani aruncati in piata, iar costul “salvarii” unor economii s-ar putea dovedi extrem de costisitor ridicat.

Dacă datoria guvernamentală nu va fi redusă, potenţialul de creştere în ţările dezvoltate ar putea scădea anual cu mai mult de 0,5 la sută, susţine FMI. Pentru evitarea acestui fenomen, economiile dezvoltate trebuie să inverseze deficitul de cont curent, situat acum, în general, la 4,9 la sută, într-un surplus, în medie, de 3,8 la sută, până în 2020.

Dar cum sa faci asta in conditiile unui climat social extrem de sensibil?

Desigur, in principiu sunt necesare reducerea cheltuielilor şi majorarea taxelor, ambele fiind măsuri nepopulare, deci adoptarea lor s-ar putea dovedi dificilă. Însă, FMI apreciază că problema datoriilor în Europa, în special în Grecia, a demonstrat că, dacă guvernele nu reuşesc să acţioneze, pieţele financiare le pot forţa să ia măsuri.

FMI se declară sensibil la temerile conform cărora accentul pus prea curând pe rezolvarea situaţiei finanţelor publice va submina redresarea, dar apreciază că trebuie făcută acum mai multă sistematizare. Majoritatea economiilor avansate încă resimte efectele celei mai adânci recesiuni de la al Doilea Război Mondial. Şomajul a rămas ridicat, iar veniturile din taxe au scăzut.

„Sunt convins că statele trebuie să ia măsuri pentru întărirea încrederii în sustenabilitatea fiscală pe termen lung, fără a reduce perspectivele de creştere”, a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Asta e o fraza diplomatica pe care o putea la fel de bine rosti un elev din clasa a 12-a. Dar de la a spune ca ar fi bine sa ne fie bine si pana a lua masuri dureroase, e o cale a naibii de lunga.

Pierderea totală a încrederii investitorilor în finanţele publice reprezintă „ultimul risc”, deşi recentele experienţe din Europa „au indicat clar că acest risc nu poate fi ignorat”, susţine oficialul FMI. Incertitudinile privind datoria guvernamentală au dus la creşterea costurilor nu numai în Grecia, ci şi în Portugalia, Irlanda şi Spania.

Pentru multe economii avansate, inclusiv Statele Unite şi Japonia, îmbătrânirea populaţiei va adăuga o presiune suplimentară asupra finanţelor ţării în următorii ani.

FMI a propus îmbunătăţirea colectării taxei pe valoarea adăugată, în ţările care au deja astfel de măsuri, şi implementarea lor în ţări ca Statele Unite, unde nu există asemenea măsuri.

„De exemplu, introducerea TVA în SUA şi dublarea ratei foarte scăzute a TVA în Japonia ar putea duce la o creştere de 4,5 la sută din PIB, respectiv de 2,6 la sută din PIB, în aceste state”, se arată în Raportul FMI.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP