Dan Popa: TVA sau cota unică? Ce vrea FMI să urce şi de ce? - Bloguri economice

marți, 4 mai 2010

Dan Popa: TVA sau cota unică? Ce vrea FMI să urce şi de ce?

Am citit tot felul de scenarii. Unele plauzibile, altele mai putin. Discutiile cu FMI sunt in coada de peste. Franks cere venituri mai mari sau cheltuieli mai reduse. Vladescu nu poate sa le reduca, asa ca e mai degraba de acord cu taxe mai mari. Ii salveaza imaginea si postul. BNR nu si-ar dori cresteri ale fiscalitatii pentru ca ar incurca-o pe partea de inflatie. E drept, intrucat nu mai aderam la euro, ce mi-e o inflatie de 5%, ce mi-e de 7%?
Azi, Banca Nationala a redus dobanda cheie la 6,25%. Trei ecomisti sefi din bancile comerciale mi-au spus ca semnalul asteptat dinspre BNR era foarte important. “BNR stie ca urmeaza cresteri de taxe si era tentata sa aduca dobanda cheie la 6% din cauza asteptarilor legate de inflatie. Nu a facut-o ca sa dea un semnal”, spuneau respectivii economisti sefi. Acum, acest semnal e prost interpretat.
Neoficial, de la anul vom avea taxe mai mari. Oficial, inca se discuta. TVA ar putea urca la 22-23%. Cota unica, la 19%. Astea erau discutiile de acum doua ceasuri.
O sa revin.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP