Dan Popa: Vine iar Jupuitu după fonciire? Dilema pleziristului - Bloguri economice

marți, 4 mai 2010

Dan Popa: Vine iar Jupuitu după fonciire? Dilema pleziristului

Statul nu mai are bani. Nu se stie exact unde s-au dus imprumuturile luate pana acum, dar nu mai sunt bani. Veniturile la buget sunt slabe iar cheltuielile sunt mai grase decat visa Pleziristul. E ca o cada in care pe la un capat curge un fir de apa iar pe la celalalt se scurge un suvoi de zece ori mai gros. La un moment dat, cada aia tot se va goli. Pleziristul sta la birou si cauta solutii. Pleziristul stie care sunt solutiile, dar nu le poate aplica. Firmele unui anume partid, alea care au cotizat in campanie bani frumosi nu prea au chef acum sa fie la zi cu darile la stat. De la alea nu prea poti cere bani acum, ca iti arata obrazul. Firmele pesediste merg prost de cand e Base la putere. Cat sa le cocosezi cu controalele? Pe la colturi se vorbeste ca aia din teritoriu vor banii promisi in schimbul voturilor de mai an. Bani nu sunt. Si chiar daca sunt, Pleziristul nu prea ar vrea sa-i dea, ca sunt alte prioritati.

Treaba e ca trebuie sa reduci armata de bugetari, incearca Pleziristul sa ii explice lui Pok. Pok insa nu prea se stie cu astea. Inainte vreme promisese si el salarii profesorilor. Daca ii va aminti cineva de propriile promisiuni facute profesorilor? Pok tace. Sa se puna rau cu sindicatele? N-are rost. Armata de bugetari scade in scripte cu 20.000 si suie in ralitate cu 30.000. La varf, sunt rude ale politicienilor. Nu ai cum sa-i dai afara, ca iti sar aia in cap si te schimba a doua zi. Ce te faci? Peste o ora vine FMI sa negocieze. Cu FMI nu te joci, isi zice Pleziristul in barba. O sa le spun ca maresc taxele, ca alta solutie nu vad. Cu taxe mai mari, privatii pot duce in spate mai usor armata de bugetari. Marim si TVA, scoatem cota unica si scapam scenariul in presa. Radem putin de cum comenteaza jurnalistii si pe urma anuntam ca in niciun caz nu vom mari TVA cu 5%, ci numai cu 3. Ca nu bagam impozit de 30% pe venit, ci numai de 22%. Lumea se potoleste, bugetarii raman pe posturi, lumea e fericita. Pok stie si el ca poporul va avea nevoie de un cap de vinovat si ca in vara-toamna ar putea fi sacrificat. Dar asta viata de Pok, n-ai incotro.
Totul e sa nu dam afara bugetari. O da afara pe nepoata lui Smik, aia se cearta p`orma cu barbac`su, ala baga divort, o sa vina la mine sa-mi scoata obrazul ca i-am bagat-o pe gat si uite asa incep dramele sociale. Mai bine raman bugetarii la locul lor, decat sa am seisme sociale.
Pleziristul baga dosarul reformelor inapoi in sertar. Solutia cea mai buna pentru toata lumea e sa nu faci nimic. Privatul sa mai ia cate doi-trei bugetari in spate ca de aia e privat ca sa mai riste si el, iar Statul …ei bine, Statele nu mor niciodata. Doar contribuabilii. Dar nici aia nu au invatat ca o fonciire nu vine niciodata singura...

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP