Mihai Marcu: Ce taxe vor creşte? TVA sau cota unică? - Bloguri economice

luni, 3 mai 2010

Mihai Marcu: Ce taxe vor creşte? TVA sau cota unică?

Guvernul Romaniei (fie Boc, fie Tariceanu) s-a incapatanat inutil sa creasca taxele in 2007 - 2009. In 2007 nu era bine, nu stim de ce; in 2008 si 2009 a fost campanie electorala. In 2010, au fost niste promisiuni din campanie care inca sunt respectate.

TVA-ul trebuia sa creasca in 2007, cand conjunctura o permitea - economia crestea iar pofta de consum a romanilor parea de nestavilit.

Cresterea TVA in 2009 este o masura prociclica - lovim mortul (recte economia) cand este la pamant. Din pacate, situatia bugetului este disperata: vestita restructurare a sectorului public ramane la stadiul de poveste, in timp ce deficitul este cosmetizat prin neplata datoriilor, prin nerambursari de TVA si in general cresterea arieratelor.

Pe scurt, o posibila crestere a TVA este o masura care vine intr-un moment prost, dar este de inteles, avand in vedere faptul ca acordul cu FMI se indreapta spre sant.

Dar exista o alternativa si mai proasta, care "aparent" se afla in studiul MF - cresterea cotei unice. De ce este cea mai proasta masura posibila? Cateva argumente:

- impozitul poate fi usor de fentat; evaziunea este raspunsul imediat;
- piata muncii este deosebit de slaba in acest moment; somajul a atins maxime istorice. Baza de impozitare este mica.
- taxarea muncii este deja foarte mare; atunci cand vezi ca vita trage sa moara platind 32% contributii pentru pensii, e o greseala sa pui un impozit marit.

Cresterea taxelor directe este o greseala. Veniturile colectate in plus nu vor fi suficiente si doar se amana inevitabilul - cresterea TVA.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP