Mihai Marcu: "Combaterea" evaziunii - Bloguri economice

vineri, 21 mai 2010

Mihai Marcu: "Combaterea" evaziunii

Am citit nota de fundamentare a Ministerului de Finante pentru noua ordonanta pentru combaterea evaziunii. Este un document trist.

Principala metoda de combatere a evaziunii deriva dintr-o logica de fier: se va introduce o declaratie fiscala noua prin care evazionistul sa recunoasca fapta din proprie initiativa. Acelasi evazionist va trebui sa stea la coada la administratiile financiare ca sa depuna documentul care-l incrimineaza si apoi sa-si plateasca datoriile. Gata, cu noul decont pentru achizitiile intracomunitare de flori / carne s-a rezolvat evaziunea.


Din document reiese o frica viscerala de platitorul de TVA - orice persoana inregistrata in scopuri de TVA poate face achizitii intracomunitare deci poate fi un posibil evazionist. Era nevoie de inteligenta birocratiei romanesti pentru a elimina avantajele aderarii Romaniei la UE, prin blocarea administrativa a oricarei masuri ce-ar putea ajuta mediul de afaceri si denaturarea principiilor pietei comune.

Evident ca cei care vor avea de suferit vor fi tot contribuabilii cinstiti prin cresterea poverii administrative, doar este de datoria lor sa-si petreaca timpul stand la cozi la administratia financiara. Citez din document:

"Se va crea un document special care va sta la baza plăţii TVA pentru  achiziţiile intracomunitare de astfel de bunuri. Totuşi, vor fi respectate celelalte prevederi comunitare privind deductibilitatea taxei plătite pentru aceste achiziţii, pentru a nu aduce prejudicii pieţei interne, fapt care ar putea fi foarte sever sancţionat de Uniunea Europeană. "

Este un pasaj definitoriu pentru inapoierea institutionala a Romaniei. Principala preocupare a Ministerului de Finante sunt sanctiunile de la UE si nu mediul de afaceri romanesc care produce banii din impozite si taxe ce sunt apoi risipiti cu eficienta de sectorul public. Ce mai conteaza ca irosim timpul contribuabililor cu documente care se depun doar stand la coada, doar pe dischete si doar la camera 16 / 21 care nu lucreaza cu publicul? Ce mai conteaza ca masurile discriminatorii la adresa mediului de afaceri local?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP