Mihai Marcu: De ce ajustarea bugetară nu va fi simplă - Bloguri economice

marți, 18 mai 2010

Mihai Marcu: De ce ajustarea bugetară nu va fi simplă

Guvernul roman a ales cea mai grea modalitate posibila de a echilibra finantele publice - devalorizare interna, mai exact scaderea salariilor.

Scopul final este reducerea ponderii si a cheltuielilor publice, implicit a deficitului bugetar, care a ajuns la nivele nesustenabile in conditiile in care PIB-ul a scazut cu 7.1% in 2009 iar in 2010 scaderea economica va continua.

Scaderea totusi este excesiva si nu se poate realiza doar din salarii, o ajustare brusca de -25% nu este rezonabila. Guvernul s-a incapatanat sa pastreze taxele nemodificate si se comporta ca si cum Romania ar fi intr-un consiliu monetar, fara nicio alternativa.

Un mix de masuri mai echilibrat, cu o crestere a TVA si a taxelor pe proprietate, o reducere mai rezonabila a salariilor si cu o corectie minora prin curs ar fi fost mult mai suportabila social. Relaxarea monetara practicata de BNR nu va fi nici pe departe suficienta pentru a stimula economia, prea putin dependenta de creditul in lei.

In schimb, Guvernul a decis sa ia cele mai grele masuri, care ating nedescriminatoriu pe toti angajatii in sectorul public, in speranta ca echilibrarea bugetului va duce la o recuperare economica rapida. Sunt sceptic in privinta acestui scenariu, mai ales cand zona EURO este in recesiune.

BNR si-a aparat tinta de inflatie, prin opozitia asupra cresterii deficitelor si a taxelor. Insa in aceste vremuri, o crestere a TVA corelata cu o scadere mai rezonabila a salariilor (si crestere a somajului) nu ar fi dus la cresteri de preturi.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP