Mihai Marcu: Prima Casă, primul default - Bloguri economice

sâmbătă, 1 mai 2010

Mihai Marcu: Prima Casă, primul default

S-a discutat in presa despre primul default in programul "Prima Casa". Nu trebuie sa ne mire foarte tare; este un program care permite redirectionarea banilor publici de la "cei multi care platesc impozite" catre "cei curajosi".

S-a dorit creearea unei Fannie Mae locale, insa in loc sa se accepte ipoteci de calitate, am ajuns la evaluari de 60.000 de euro pentru case in coclauri, si vandute intre rude, totul acoperit din bani publici. Astfel, piata imobiliara a fost mentinuta in agonie prin nivelarea preturilor la 60.000 de euro.

Exista un avantaj - spre deosebire de banci, statul va fi fortat sa execute silit proprietatile, pentru ca la randul lor bancilor vor cere neintarziat executarea garantiei.

Piata imobiliara poate fi vazuta in doua moduri - o piata de bunuri, a celor care au nevoie sa locuiasca si o piata de active, a celor care cumpara pentru aprecierea preturilor. Desi e vorba de imobile, intre cele doua tipuri de cumparatori este o diferenta uriasa.

Preturile activelor nu sunt niciodata in echilibru, fie scad, fie cresc (boom / bust); in astfel de cazuri, cererea este direct proportionala cu preturile si cu cantitatea de bani din piata.

Piata imobiliara locala nu mai este una de active, decat pentru nise foarte inguste. In rest, preturile vor trebui sa scada pana cand vor fi suficient de ieftine pentru "bottom pickers". Alte miracole si reveniri nu exista, cel putin nu pe termen scurt.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP