Cristian Orgonaş: Cât cheltuie statul cu pensiile pensionarilor invalizi - Bloguri economice

sâmbătă, 12 iunie 2010

Cristian Orgonaş: Cât cheltuie statul cu pensiile pensionarilor invalizi

In anul 1996, numarul pensionarilor invalizi era de 469.000, pensia medie lunara a acestora era de 101.216 lei vechi ($33, cu 5% peste pensia medie in sistem!), iar anual, pensiile insumate reprezentau 9% din bugetul asigurarilor sociale.

In anul 2009, numarul pensionarilor invalizi a ajuns la 900.000, pensia medie incasata de acestia a fost de 540 de lei - cu 21% mai mica decat pensia medie din tot sistemul de asigurari sociale -, iar valoarea insumata a acestor pensii a ajuns la 6 miliarde lei, sau 12.6% din tot bugetul de pensii.

Cum aproximativ un sfert dintre pensionarii pe caz de boala s-au pensionat ilegal, rezulta ca, anual, guvernul plateste 1.5 miliarde de lei catre cei care au fraudat sistemul, aceasta suma fiind aproape de cifra de 500 de milioane de euro care lipseste la buget si din cauza careia toate pensiile scad acum cu 15%.

Pe de alta parte, prin recalcularea pensiilor “nesimtite” se va face o economie anuala de 600 milioane de euro la bugetul asigurarilor sociale, la care se adauga inca aproximativ 400 de milioane la bugetul central, stiut fiind faptul ca plata pensiilor speciale se face din ambele bugete.

Bugetul asigurarilor sociale va avea un minus de cel putin 2.5 miliarde de euro in acest an, dintre care 1 miliard reprezinta banii incasati mai mult sau mai putin ilegal de catre invalizii inchiputi si de catre cei a caror pensie nu a fost calculata in functie de contributivitate, ci in functie de ultimul salariu.

PS: 1-1.5 mld euro potentialul de economisire la pensii, 2+ mld euro potentialul de economisire la achizitiile publice, 0.5-1 mld euro potentialul de economisire in domeniul ajutoarelor sociale. Total: 3.5-4.5 miliarde euro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP