Cristian Orgonaş: De ce a scăzut şomajul în ultimele două luni? - Bloguri economice

luni, 14 iunie 2010

Cristian Orgonaş: De ce a scăzut şomajul în ultimele două luni?

In luna aprilie, numarul somerilor a scazut cu 27.000 iar in mai cu inca 36.000, astfel ca rata somajului s-a redus de la 8.36% la 7.67%. In mod normal, o scadere de asemenea amploare a ratei somajului ar trebui sa indice cel putin o revenire anemica a pietei muncii, insa din nefericire, nu s-a intamplat acest lucru.

La sfarsitul saptamanii trecute, INS a comunicat faptul ca in luna aprilie numarul salariatilor din economie a scazut cu 12.500, ceea ce inseamna ca somerii disparuti din statisticile ANOFM nu s-au angajat, ci au incetat sa isi mai caute un loc de munca.

Pentru ca persoanele fara un loc de munca sa fie luate in evidenta si dupa expirarea perioadei in care se plateste indemnizatia de somaj, este necesar sa depuna o cerere la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Cum multi nu mai fac acest pas, si numarul somerilor scade.

Acest lucru se poate observa si din evolutia numarului de someri indemnizati si neindemnizati. In ultimele doua luni, numarul somerilor indemnizati a scazut cu 51.000, dar in acelasi timp a scazut si numarul somerilor neindemnizati cu 12.000, ceea ce inseamna ca cei fara un loc de munca si-au pierdut speranta ca ANOFM ii mai poate ajuta cu ceva.

Mai jos doua grafice: in primul se poate observa evolutia numarului somerilor indemnizati si neindemnizati, iar in al doilea se poate observa evolutia lunara a soldului numarului de someri si de angajati, click pe imagini pentru detalii.

Avand in vedere faptul ca tot mai multi someri se apropie de sfarsitul perioadei in care primesc indemnizatii, este foarte posibil ca statistica sa arate o scadere a ratei somajului si in lunile urmatoare.
Dupa cum spuneam mai sus, in luna aprilie numarul salariatilor din economie a scazut cu 12.500, cifra in urcare comparativ cu luna anterioara, cand numarul salariatilor a scazut cu 10.600. Pe domenii: in industrie, numarul salariatilor s-a redus cu 10.900, in comert cu 1.400, in constructii a crescut cu 4.900 (a doua luna consecutiva de crestere, dar evolutia este sezoniera), iar in sectorul public a scazut cu 3.500. In primele 4 luni din 2010, numarul salariatilor din economie a scazut cu 77.600, iar din octombrie 2008 cu 535.000.

Pe de alta parte, productivitatea muncii in industrie a crescut cu 22.6% in aprilie 2010 comparativ cu aprilie 2009, iar in primele 4 luni a crescut cu 22.3%. De jumatate de an productia industriala creste concomitent cu scaderea numarului de salariati (adica doar pe fondul cresterilor de productivitate), insa acest trend nu poate continua la nesfarsit. Cert este ca aceasta crestere a productivitatii sporeste gradul de competitivitate al companiilor romanesti, dupa pe ani de zile in care salariile au crescut mai rapid decat productivitatea muncii.
Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP