Cristian Orgonaş: Piaţa imobiliară – cum a evoluat raportul preţ/chirii în ultimii trei ani? - Bloguri economice

marți, 15 iunie 2010

Cristian Orgonaş: Piaţa imobiliară – cum a evoluat raportul preţ/chirii în ultimii trei ani?

Datele imobiliare.ro arata ca in luna septembrie 2008, pretul pe metru patrat al unui apartament cu doua camere era de 1.967 euro, ceea ce inseamna ca proprietarii cereau in medie 108.000 de euro pe o locuinta de 55 mp situata in Bucuresti.

In aceeasi luna, conform statisticilor existente pe situl indeximobiliar.blogspot.com, chiria medie solicitata de proprietari pentru un asemenea apartament era de 600 de euro, chiria mediana fiind de 550 euro. Cu alte cuvinte, un apartament valora echivalentul a 180 de chirii medii lunare.

In mai 2010, pretul aceluiasi apartament a scazut la 71.000 de euro, iar chiria medie a scazut la 347 de euro, de unde rezulta ca in acest moment, un apartament costa echivalentul a 205 chirii lunare medii.

Daca luam in considerare indicele BREI-vechi calculat de Colliers, raportul pret/chirii a crescut de la 153 in septembrie 2008 la 163 in mai 2010, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire.


Dupa cum se poate observa, acest raport a ajuns la un minim inainte de Prima Casa, dupa care a urcat semnificativ. Ce inseamna asta? Inseamna ca in ultimul an chiriile au scazut cu cel putin 10%, in timp ce preturile apartamentelor au ramas constante.

Trebuie spus ca in SUA, in ultimii zeci de ani, raportul pret/chirie s-a invartit in jurul a 170, nivel similar cu cel de la noi in perioada de maxim boom imobiliar, numai ca in Romania raportul respectiv s-a obtinut pe fondul raportarii unor preturi uriase la niste chirii uriase.

Acum, se pune urmatoarea intrebare: sunt chiriile prea mici, sau pretul locuintelor este prea mare? In mod evident, chiriile nu pot creste in lunile urmatoare in conditiile in care milioane de oameni vor avea veniturile mai mici, iar pretul locuintelor determinat pe baza preturilor cerute de catre proprietari nu sunt foarte relevante in conditiile in care tranzactiile sunt sporadice.

Revenim astfel la vechea intrebare: cumparam sau stam cu chirie? Cred ca deocamdata, ar fi bine sa stam cu chirie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP