Cristian Orgonaş: Preţurile locuinţelor – o comparaţie România versus Bulgaria - Bloguri economice

miercuri, 2 iunie 2010

Cristian Orgonaş: Preţurile locuinţelor – o comparaţie România versus Bulgaria

A mai trecut o luna, iar preturile locuintelor din Romania nu dau semne ca s-ar misca in vreun fel. Conform indicelui calculat de imobiliare.ro, in luna mai, pretul pe metru patrat util solicitat de catre vanzatori a fost de 1.196 euro, cu doar 0.4% mai mic decat in aprilie si cu 1.2% mai mic decat in mai 2009.

Practic, de aproximativ un an, preturile pe piata imobiliara sunt inghetate sau variaza extrem de putin, evolutie oarecum surprinzatoare daca tinem cont de faptul ca in toata aceasta perioada economia a continuat sa scada, iar “deranjul” social creste de la o luna la alta.

Comparativ cu maximele inregistrate la inceputul anului 2008, in acest moment preturile calculate in euro sunt cu 41.9% mai mici, iar daca le transformam in lei, scaderea este de 34.8%.

In acelasi timp, la vecinii nostri bulgari situatia este oarecum diferita. Astfel, datele arata ca preturile maxime au fost inregistrate in toamna lui 2008, dupa care a urmat o scadere abrupta, acum fiind cu 31% mai mici decat in T3.08. De remarcat ca preturile scad continuu de 6 trimestre, iar in primul trimestru din acest an scaderea s-a accentuat, detalii in graficul de mai jos, click pe imagine pentru detalii.


In Bulgaria, in primul trimestru din 2010, pretul mediu de vanzare pe metru patrat al unui apartament vechi a fost de 978.7 leva, respectiv echivalentul a 1.54 salarii medii lunare brute. In Romania,  un pret mediu de 1.196 euro sau 4.998 lei inseamna echivalentul a 2.4 salarii medii lunare brute.

Daca analizam situatia pe orase, lucrurile stau complet diferit – astfel, in Sofia, pretul mediu pe metru patrat a fost de 1.558 leva (echivalentul a 2.45 salarii), in scadere cu  1.7% fata de T4.08 T4.09 si cu 37% comparativ cu primul trimestru din 2009. In Romania, echivalentul a 2.45 salarii inseamna un pret de 1220 euro, relativ egal cu cel la care se tranzactioneaza acum apartamentele vechi in Bucuresti.

In regiunea Sofia insa (un fel de judet Ilfov), pretul mediu este de 700 leva, respectiv echivalentul a 1.1 salarii.

In tarile civilizate avansate din punct de vedere economic, pretul locuintelor este un indicator care urmeaza, nu precede cresterea economica. Cu alte cuvinte, preturile incep sa creasca dupa ce economia isi revine din criza, nu inainte. La noi, preturile stagneaza de un an, desi PIB-ul continua sa scada de la un trimestru la altul. Nu pot sa spun decat ca evolutia este una interesanta – daca preturile vor ramane constante in ciuda scaderii economice, a veniturilor si a creditarii, inseamna ca vom incepe din nou sa discutam despre cat de fundamentate sunt aceste preturi.

O piata, oricare ar fi ea, poate sa evolueze in sens opus trendului general, insa nu pentru mult timp. Sa vedem cat timp vor mai ramane stabile preturile imobilelor in Romania.

PS: in urma cu 10 ani, pretul mediu in Bulgaria a fost de aproximativ 320 leva/mp, ceea ce inseamna ca intre 1998 si 2008, preturile au crescut de 4-5 ori. In Romania, in aceeasi perioada, preturile au crescut de cel putin 7-8 ori in euro, nu in lei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP